Sverige värd för globalt forum om hållbar mat

Stockholm gästas i maj av ledande forskare, politiker och näringsliv för forumet EAT- Stockholm Food Forum. Forumet kopplar samman mat, hälsa och hållbarhet och förste talare som släppts är den tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton.
Dela artikeln

– Det finns forum för mat, hälsa, klimat och miljö men ingen som sätter allt i ett sammanhang. Vi blir vad vi äter och världen formas av det vi lägger på tallriken. Dåliga kostvanor är en av huvudorsakerna till kroniska livsstilssjukdomar. Samtidigt är livsmedelsindustrin världens största källa för utsläpp av växthusgaser, den största förbrukaren av färskvatten och kräver mest utrymme markmässigt. Bra mat är inte bara en viktig del av lösningen på våra största globala utmaningar utan öppnar också för nya affärsmöjligheter, säger Gunhild A. Stordalen, läkare och ordförande i Stordalen Foundation.
Forumet initierades av Gunhild Stordalen och Stockholm Resilience Center
för ungefär ett år sedan. De siktar mot att bli en världskonferens med
människor från hela världen som talare och besökare. Och det handlar
mer om att få dit rätt personer, som kan göra skillnad, snarare än att det
kommer så många besökare som möjligt.
– Målet är att det ska bli som World Economic Forum i Davos, fast för mat,
säger Mårten Brink, pressansvarig för Eat. Och målet är lite närmare när
Bill Clinton spikats som huvudtalare.

Det är storslagna planer och det har varit rörigt att få ihop ett program
med så många inblandade. Förhoppningen är att det ska sätta sig lite och
att det kommer bli ett återkommande forum varje år.
– Vi har ett fantastiskt Advisory Board med många spännande namn på.
Nyligen tillkom Mattias Klum också, vilket ger det extra tyngd, säger
Mårten.

Läs mer: Gunhild Stordalen vill förändra dina beteenden