Roboten tar över spakarna

Snart åker vi i självstyrande bilar och får varor levererade av drönare direkt till dörren. Maskinerna blir i rask takt allt mer självständiga och vilket öppnar en värld av möjligheter men också utmaningar för mänskligheten.
Dela artikeln

9 av 10 bilar kan försvinna

Allt fler företag arbetar nu med att utveckla teknik så att bilar kan bli självstyrande. Google är ett av de mest uppmärksammade företagen på det här området. Besöker man deras campus kan man se en Toyota Prius köra omkring utan någon förare. Även Volvo Cars arbetar med denna teknik och redan idag testas bilar på vägarna i Göteborg som styr sig själva. Än så länge övervakas körningen av en testförare men målet är att om bara tre år ska denna teknik vara så pass utvecklad att bilarna kommer ut till kunder i liten skala. Eftersom nära nog varje trafikolycka orsakas av mänskliga misstag har Volvo stora förhoppningar om vad detta kan innebära för dödligheten i trafiken.

Men denna teknik har även stor potential i att effektivisera våra transporter. Enligt ett flertal undersökningar som Sveriges Radios Klotet hänvisar till skulle det behövas bara en tiondel så många bilar i samhället som i dag. Behovet av att äga en egen bil skulle vara som bortblåst när man på någon minuts varsel kan få en självstyrande bil dit man står som kan ta oss dit vi vill. En slags taxi-bilpool 2.0. Trevligt för klimatet med andra ord, och gör att konventionella biltillverkare får se över sina affärsmodeller.

En robot kommer lastad

Det är inte bara persontransporterna som håller på att revolutioneras. Näthandelföretaget Amazon bjöd i vintras på en smygtittvideo av sitt nya leveranssätt med hjälp av drönare. Den flygande roboten plockar upp ett paket från lagret, flyger iväg med det och lägger det utanför dörren hos den som beställde varan. Redan nästa år beräknar Amazon att de sista utmaningarna för denna teknik ska vara lösta och finnas som ett leveranssätt på näthandelssajten.

I tekniktidningen Wireds specialnummer om 2014 skriver tidskriftens före detta chefredaktör Chris Anderson entusiastiskt om drönarnas framtid, möjligen inte så konstigt då hans nya jobb är som VD för robottillverkaren 3D Robotics. Ett område som han ser stor potential i är jordbruket och han beskriver hur drönarna kan övervaka fälten och till och med varje enskild planta. På så sätt kan till exempel bekämpningsmedel användas mer sparsamt. Istället för stora jordbruksmaskiner som sprutar ut stora volymer på hela fälten kan den lilla drönaren flyga omkring och småspruta på de plantor som ser ut att behöva en dusch. Idag kostar en sådan drönare omkring 6500 kronor, inte mycket om man jämför med en skördetröska…

”Ta inte våra jobb!”

Det finns dock en stor barriär att överkomma för robottekniken som lär växa med tiden, nämligen vår inställning. Alla som följt tv-serien Äkta människor vet vilken flora av nya problemställningar vi har att ta ställning till. Enligt en undersökning gjord av forskarna Michael A. Osborne och Carl Benedict Frey som tidningen The Economist skrev om kan vartannat arbetstillfälle i USA vara möjligt att ersätta med robotar inom ett årtioende eller två. Debatten är förvisso inte ny, den har funnits ända sedan industrin började automatiseras. Hittills har motargumentet varit att det uppstår andra sorters jobb istället och att vi människor slipper slitgörat. Men när robotarna blir allt mer autonoma blir listan på vad de kan göra väldigt lång och frågan är om mänskligheten lyckas skapa nya jobb i lika stor utsträckning. Kanske är det återigen dags att väcka frågan om vad vi ska göra med all den tid som frigörs? I Sveriges radios Vetandets världs reportage är den intervjuade arbetaren på Volkswagens fabrik i Tyskland först väldigt positiv när han beskriver sin nya arbetskamrat, en självstyrande robot. Sedan frågar reportern: Är det något mer du hoppas att den kan göra?
– Ja, att slippa klistra på den här plastfilmen vore skönt … (tystnad)… Eller förresten, då behövs ju inte jag längre…

Autonom = självständig, självstyrande, självbestämmande, oberoende