Matchmaking för odlare

I Storbritannien är odla eget-trenden större än någonsin och idag står över hundratusen på kö till en av landets 200 000 kolonilotter. Om du har tur tar det tio år. Är du smart gör du istället som 46 000 britter redan har gjort och börjar dela land.
Dela artikeln

Idén med ”landsharing” är lika enkel som den är genial. Kanske bor du på femte våningen och drömmer om egenodlade grönsaker och långa dagar med fingrarna i myllan? Eller så har du en outnyttjad trädgård men varken tid eller lust att göra någonting med den? Lösningen är enkel. Du delar med dig av din landbit, en annan delar med sig av sina tjänster och alla inblandade får ut någonting av det. Konceptet med landsharing är långt ifrån nytt, men i Storbritannien har odla eget-eldsjälen och tv-personligheten Hugh Fearnley-Whittingstall tagit den enkla grundtanken ett steg längre. Han har skapat en ”community” där landägare och odlingssugna kan byta tjänster med varandra. Idag har Landshare.net nästan 46 000 medlemmar och på varenda postnummerområde i hela landet finns så kallade growers och owners registrerade. I centrala London, i Manchesters förorter, på det skotska höglandet, överallt byter man gröna fingrar och kunskaper mot landbitar och jordplättar.
Landshare.net gör verkligen vad internet gör allra bäst – kopplar samman folk med gemensamma intressen och folk som kanske rent av bor grannar men som inte har en aning om vad de skulle kunna uträtta tillsammans, säger Jane Lucy som är producent för Landshare.net. Trots att hon alltid varit övertygad om webbplatsens potential är hon ändå glatt överraskad över det massiva intresset.

– Variationen på människorna som engagerar sig och anledningarna till varför de gör det är helt fantastisk. Vi ser allt från föräldrar som vill lära sina barn var mat kommer ifrån och personer som vill ha mer kontroll över maten de äter till äldre människor som inte längre orkar med att underhålla sin trädgård. Vi har till och med en pub som vill kunna erbjuda sina gäster mer än bara öl.

Grundtanken med landsharing är att utnyttja alla tänkbara ytor i landet för att alla som vill ska kunna odla eget och få tillgång till hälsosam mat. Men man hoppas också kunna uppmuntra och hjälpa folk att ställa krav på sin kommun. En bit övergiven jord skulle enkelt kunna förvandlas till kolonilotter och varför inte göra någonting vettigt av den där ödetomten bakom stadshuset? Kanske finns det någon som sitter på land som kommunen kan arrendera och i sin tur omvandla till odlingsmöjligheter? Människorna bakom Landshare.net tittar på alla tänkbara möjligheter. Dessutom har de slagit ihop sig med den brittiska stiftelsen The National Trust med det gemensamma målet att öka antalet kolonilotter i landet med tusen stycken innan år 2012. Sedan samarbetet inleddes förra sommaren har över 300 nya odlingslotter skapats runt om i landet.
– Landsharing kan göras på så otroligt många sätt och vårt mål är att förse folk med verktygen för att det ska fungera, säger Jane Lucy.

Lisa Simmons och Scott Darby bor i en taklägenhet i den lilla staden Blandford Forum i Dorset i södra England. Någon trädgård har de med andra ord inte tillgång till, och väntelistan till stadens kolonilotter är minst två år.
– Vi ska gifta oss i sommar och vi vill så gärna odla våra egna bröllopsblommor, så när vi fick höra talas om Landshare bestämde vi oss för att ge det en chans. Det lät lockande, både att utnyttja obrukad jord och att samtidigt lära känna nya människor i samhället.
Lisa och Scott registrerade sig på sidan som growers och det tog inte många dagar innan de fick svar. Ett par som nyligen flyttat från samhället ägde fortfarande en bit land i Hinton. De ville inte sälja och se jorden förvandlas till hyresrätter men de hade heller inte möjlighet att resa för att underhålla. Kunde Lisa och Scott tänka sig att se efter deras landbit? Matchmakingen var ett faktum och paret drog igång direkt.
– Dessutom har vi familj och vänner som gärna vill hjälpa till, så vi delar med oss av trädgården till dem också.
Rosor, vallmo, jordgubbar och spenat är bara ett litet urval av vad Lisa och Scott hoppas på att kunna skörda om några månader. Då landsharing inte heller handlar om att någon part ska tjäna pengar brukar de jorden gratis.
– Vi har erbjudit oss att betala med en del av skörden, men paret är bara glada över att trädgården underhålls och används.
Även Sondra Leigh från Birmingham är en övertygad landdelare. Hon har varken tid eller kraft att ta hand om sin trädgård, men sedan förra hösten har hon både en välvårdad bakgård samt färska grönsaker i kylskåpet. Det tackar hon en ung familj från utkanten av staden för.
– Det är så enkelt, den perfekta win win-situationen. Du behöver inte ens använda dig av ett nätverk som Landshare.net om du inte kan. Varför inte bara dela land i ditt eget umgänge?

Projektet Landshare startade sommaren 2009 på initiativ av TV-personligheten Hugh Fearnley-Whittingstall och brittiska tv-kanalen Channel 4