Sugen på larver?

Vad sägs om att kasta på några larver på grillen? Klimatsmarta råvaror med högt proteininnehåll! Passar utmärkt på ett grillspett med lök, paprika och champinjon. Jakten på mindre klimatbelastande proteinkällor har börjat.
Dela artikeln

– Vissa äter dem råa, berättar Séverin Tchibozon, entomolog, och tar ett bett av en grillad noshornsbagge i den franska dokumentären ”Stek åt alla” som gick på Dokument utifrån på SVT i februari 2011.

Séverin reser jorden runt för att hitta nya miljösmarta proteinkällor. Noshornsbaggen som hittas i skogarna i det afrikanska landet Benin har enligt honom ett proteininnehåll på 40 procent, som kan jämföras med kyckling (20 procent) eller nötkött (18 procent). Andra fördelar med insekter är att de innehåller mycket vitaminer och mineraler, att de oftast inte utsöndrar några växthusgaser och behöver förhållandevis lite mat.

I Nederländerna har man gått ett steg längre och odlar larver kommersiellt, främst till djurfoder, men förhoppningen är att även människor ska få upp ögonen för denna ”delikatess”. Företaget Bugs Organic Food säljer idag bara 400 kilo larver per år som människoföda, men tanken är att i framtiden extrahera själva proteinet och på så sätt hoppas de undvika de äckelkänslor som många får vid tanken på att äta larver.

Ja, här i Sverige kanske det behövs en smärre mental revolution, men i flera länder i Asien, Afrika och Sydamerika är insekter i vissa fall en naturlig del av kosten och i andra en exklusiv restaurangvara. I Thailand exempelvis konsumeras över 200 sorter, levande, torkade, rökta och rostade. Faktum är att även många i Sverige äter insekter redan nu utan att veta om det, i form av olika E-nummer. Den som är sugen på att testa ett mer medvetet insektsval kan få inspiration i kokboken The Eat-A-Bug Cookbook, av David George Gordon – 33 smarriga rätter med de små liven som huvudingrediens.

E-nummer från insekter

E 120 Karmin (carmin/cochinelle)
E 901 Bivax (beeswax)

E 904 Shellack

E 903 Paraffin

Källa: Vegetariskt i fokus