Vegetarisk festmat som konkurrerar bort köttet

Deras vegetariska matblogg har fått följare över hela världen. Appen på samma tema blev utsedd av Apple till en av 2012 års bästa. Nu tar de steget ut i den analoga världen och vill med boken Green Kitchen Stories konkurrera bort köttet från våra tallrikar.
Dela artikeln

David Frenkiel och Luise Vindahl är paret bakom den populära vegetariska matbloggen med samma namn som boken.. Recepten pryds av krispigt läckra och färgstarka bilder som förmedlar en stor portion matglädje. Här bjuder de på några sina favoriter. Broccolisalladen är ett danskt recept (Luise är från Danmark) men där görs den ofta lite fetare. Den görs snabbt, är fräsch och innehåller många smaker: lite fett, knaprigt, friskt och lite fruktigt från granatäpplena.Portobelloburgaren är något för alla som inte vill slänga på en köttbit på sommargrillen, men heller inte föredrar ”fejkköttburgarna” som David kallar dem. Stora portobellosvampar är ett utmärkt grillval som blir köttiga och mastiga i sig själva. Bönotton hittade David och Luise på när de försökte minska ner på riset. Då tog de istället bönor och kokade på ett risottovis. Resultatet blev krämigt och vitvinsdoftande.

Vad är det här för bok?

– Det är en samling av hur jag och min sambo äter med hälsosamma vegetariska recept, där grönsakerna står i fokus. Det finns också förslag på hur man kan göra det veganskt. 90 procent av recepten är även glutenfria. Vi har försökt att skala bort halvfabrikat och för mycket processad mat. Det är ren och enkel mat som kroppen mår bra av.

Boken kommer från bloggen med samma namn. Varför startade ni den?

– När jag och min tjej träffades insåg vi att vi åt på diametralt olika sätt. Jag åt ohälsosamt men vegetariskt och hon åt hälsosamt men med kött. Så vi hade svårt att laga mat tillsammans. Sedan blev hon gravid och då insåg vi att vi måste läras oss det. Bloggen var ett sätt att berätta hur det gick.

Man kan lite läsa mellan raderna i inledningen av boken att du är trött på att få kommentarer om din vegetariska kost. Vad brukar du få höra?

– Numera är det mer och mer sällan. Men när jag blev vegetarian i 15-årsåldern var Sveriges matklimat annorlunda. Det var svårt att äta ute på restauranger. Ibland pillade de bort köttbiten från tallriken bara. Men det har blivit bättre och bättre.

Många traditionella maträtter benämns inte sällan bara som vilket kött eller fisk den innehåller: ”köttbullar”, ”fläskfilé”, ”rödspätta” o.s.v.

– Ja, när man inte äter kött så äter man inte den ”riktiga maten”. En kommentar som man ofta får höra som visserligen inte är så illa ment är: blir du mätt på det där?

Varför är det så tror du?

– Det ligger mycket i den nordiska matkulturen och går långt tillbaka till bondekulturen. Om man jämför med Asien så har de ett annat sätt att tänka mat. Du äter ”wokade grönsaker” eller ”soppa” och så äter man kyckling, tofu eller räkor TILL.

Vad är nyckeln för att det vegetariska ska växa?

– En sak som gör att det blivit hållbart för vår familj är att aldrig sätta upp förbud. Det tror jag kan vara en viktig ingrediens även för det vegetariska köket ska växa i samhället. Det är inte ”förbjudet” med kött. Det gröna måste växa hos ALLA. Att driva en slags mellanlinje tror jag på.

Broccolisallad med granatäpple & russin

4 portioner

2 färska broccolihuvuden
1 liten rödlök, finhackad
kärnorna från 1 granatäpple
150 g (2 ½ dl) russin
75 g (1 ¼ dl) solrosfrön, rostade
2 ½ dl naturell yoghurt
½ tsk havssalt
nymald svartpeppar

Lossa broccolibuketterna från stjälken och skär dem i mindre munsbitar. Dela stjälken på längden och skiva den tunt. Lägg broccolin i en serveringsskål tillsammans med rödlök, granatäppelkärnor, russin och solrosfrön. Rör om så att allt blandas. Tillsätt yoghurt och salta och peppra efter eget tycke och smak. Rör om salladen med händerna så att alla broccolibuketter täcks av yoghurten. Servera.

Tips: Vanligtvis görs den här salladen med majonnäs. Vår version är lättare, men man kan använda majonnäs i stället, eller matlagningsgrädde.

Tips 2: Gör salladen vegansk genom att använda sojayoghurt.

+ Broccoli är ett klokt val för miljön speciellt under sommarhalvåret då färsk svensk broccoli finns i butik. Men även fryst är relativt energismart eftersom broccoli odlas på friland främst i Spanien. Ekologiskt broccoli finns både färskt och fryst.

Persiko- & portobelloburgare

8 burgare
6 portabellosvampar
6 persikor
6 fullkornshamburgerbröd
100 g färska ärtskott
5 små tomater, skivade
5 små salladslökar, skivade
en liten näve timjanblad, repade

MARINAD
½ dl kallpressad olivolja
2 rosmarinkvistar (hacka 1 av dem fint och använd den andra som pensel)
1 msk timjan, bladen repade och finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
saften från ½ citron
havssalt och nymald svartpeppar

GUACAMOLE
4 mogna avokador, delade, urkärnade och skalade
3 små tomater
1 näve bladpersilja
1 vitlöksklyfta
½ citron
2 msk kallpressad olivolja

! Bästa säsong för persikor är juli-september då de importeras från Medelhavsområdet.

Torka svamphattarna försiktigt med hushållspapper eller en handduk. Ta lite vatten på om det behövs. Skär av fötterna och släng dem. Klappa svamparna torra. Dela persikorna och kärna ur dem. Gör guacamolen så här: Hacka avokado, tomat och persilja grovt. Lägg allt i en liten skål tillsammans med pressad vitlök, pressa citronsaft över och mosa allt med en gaffel. Allt ska blandas men röran ska ha kvar lite bitar. Ställ undan så länge.

Gör marinaden: Häll olivoljan i en liten skål. Tillsätt hackad rosmarin, timjan, vitlök, färskpressad citronsaft och rör om. Salta och peppra efter tycke och smak. Använd den andra rosmarinkvisten för att pensla svamparna och persikorna med marinaden. Hetta upp en grillpanna och grilla svampar och persikor i 3–4 minuter på varje a på hög värme. Man kan även lägga dem på grillen. Pensla på mer marinad med rosmarinkvisten under grillningen. Dela hamburgerbröden och rosta dem lätt på grillen. Lägg sedan en stor klick guacamole på underdelen, tillsätt ärtskott, tomatskivor, salladslök, timjan, en svamp och två persikohalvor. Lägg på överdelen och stick i ett grillspett så att burgaren hålls ihop.

Bönotto med ostronskivling & spenat

4 portioner

2 msk kallpressad olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
100 g (3 ¾ dl) ostronskivling (eller champinjoner), skivade
1 ¼ dl torrt vitt vin
250 g spenat, grovhackad
450 g (5 dl) kokta vita cannellinibönor
1 ¼ dl grönsaksbuljong
60 g mascarpone
rivet skal och saft från ½ ekologisk citron
en näve timjan, bladen repade
havssalt och nymald svartpeppar

! Fler varor kan än citronen finns ekologiska, men anledningen att det markeras ut på citronen är att det extra viktigt av hälsomässiga skäl eftersom man använder skalet som annars är besprutat med kemiska bekämpningsmedel.

Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelstark värme. Tillsätt gul lök och vitlök. Fräs i några minuter, tills löken är mjuk och gyllenbrun. Rör om då och då. Tillsätt svamp och fräs i ungefär en minut. Rör ner vin och spenat och sjud tills spenaten har blivit mjuk. Tillsätt nu bönor och buljong. Låt koka under omrörning i 3–4 minuter. Sänk värmen och tillsätt mascarpone, citronsaft och timjan. Rör om ordentligt, smaka av och salta och peppra mer om det behövs. Strö lite rivet citronskal över bönotton och servera.

Fryst jordgubbscheesecake med solrosbotten

8–10 bitar

BOTTEN
300 g (6 dl) solrosfrön
2 msk hampafrön (kan uteslutas)
12 färska medjooldadlar, urkärnade
2 msk kokosolja
½ tsk havssalt

FYLLNING
300 g (5 dl) färska jordgubbar (eller osötade frysta jordgubbar)
saften från ½ citron
1 ¼ dl flytande honung eller agavesirap
250 g kesella/kvarg (eller grekisk yogurt)
250 g mascarpone

GARNERING
250 g (2 ½ dl) färska jordgubbar
några ätliga blommor (se tips)

Rosta solrosfröna i en stekpanna på låg värme, eller på en plåt i ugnen vid 180°, i 6–8 minuter. Låt svalna i några minuter. Lägg dem sedan i en matberedare eller mixer tillsammans med hampafrön. Mixa stötvis i ungefär 20 sekunder. Fröna ska vara hackade men inte pulvriserade. Tillsätt dadlar, kokosolja och salt och mixa till en sammanhängande kladdig deg. Eller mosa dadlarna till en slät massa och rör ner i resterande ingredienser. Lägg degen i en kakform med löstagbar kant (20 cm) och platta ut den över hela bottnen. Ställ in i kylskåpet medan du blandar till fyllningen. Mixa jordgubbar, citronsaft och honung i en matberedare eller mixer, häll upp i en stor skål och tillsätt kvarg. Rör om ordentligt. Häll fyllningen ovanpå