Just nu talar vi om...

Ekomord till FN, H&Ms gröna satsningar får kritik och boom för den växtbaserade kosten är saker som är högt på snackisagendan just nu.
Dela artikeln

… ecocide. Under våren gästade advokaten Polly Higgins Sverige. Hon arbetar för att brott mot naturen, ecocide, ska in i EU:s fördrag så att olika aktörer ska kunna dömas i internationell domstol för ekobrott på samma sätt som för folkmord (Genocide). Polly berättade att Sverige har en viktig roll fram till 2015 då EU:s fördrag (nuvarande är Lissabonfördraget) ska omförhandlas och att hon behöver något land som yrkar på att ett sådant tillägg ska införas. Sverige har tidigare varit med på banan, genom att Olof Palme lyfte frågan redan på Stockholmskonferensen år 1972. Frågan är nu vilka politiker som är modiga nog att ta fram det på agendan igen.

… Helena Helmersson har det svettigt som hållbarhetschef på klädjätten Hennes & Mauriz. Å ena sidan har hon lyft fram positionerna enormt genom testinförandet av levnadslöner för textilarbetare hos deras leverantörer i Bangladesh, genom införandet av klädåtervinning, ekologiska kollektioner och nya miljöbättre material. Å andra sidan blev hon anklagad på Nordic Fashion Summit i Köpenhamn för affärsidén att kränga billiga kläder och uppmuntra till slit och släng, vilket går emot alla miljösatsningar - en fråga som egentligen borde ställas till H&M:s ägare. Frågan blev obesvarad och Helena passade istället på att lansera nya märkningen Clevercare, en webbplats med tips på hur konsumenter ska sköta sina plagg för mindre miljöpåverkan. Webbsidehänvisningen går att hitta på H&M:s kläder, i samband med övriga skötselråd.

… vegetarianismen ökar lavinartat. I förra Camino listade vi vego som en av de stora hållbarhetstrenderna med potential att växa. Sedan dess har nöjesparken Liseberg öppnat en vegorestaurang, en helt vegansk matbutik har öppnat i Göteborg, magasinet Vego sålde slut sitt första nummer, IKEA lanserade vegetariska köttbullar och ordet ”växtbaserad kost” är numera på alla hälsomedvetnas läppar. Demoskop berättar att var tionde svensk är vegetarian, och att 37 procent av köttätarna tänkt mer på vegetarisk mat den senaste tiden. Flest vegetarianer finns, föga oväntat, i Skåne och Storstockholm.

90 % av alla oekologiska frukter innehåller bekämpningsmedel, berättar Naturskyddsföreningen som vill att gravida och små barn ska rekommenderas ekologiskt. Men Livsmedelverket står fast vid åsikten att nivåerna är så låga att det inte är skadligt.