Jens Holm (V) "Politiken har en jätteviktig normerande roll"

År 2006 blev Jens Holm EU-parlementets första vegan. Idag är köttkonsumtionen en de viktigaste frågorna i hans arbete i riksdagen.
Dela artikeln

Du har lyft ut klimatförändringar, global rättvisa och djurrätt som dina tre kärnfrågor. Ser du några konkreta resultat av ditt politiska arbete?
– Ja, när jag blickar tillbaka på där jag började för 20 år sedan kan jag se att köttkonsumtionen nu är på dagordningen i EU-parlamentet. Jag var EU-parlamentets första vegan och valde medvetet att göra politik av en fråga som människor ser som en privat angelägenhet.

Vad har du lärt dig om hur man lyckas för att göra skillnad?
– Att det gäller att tjata. Man får välja ut ett par viktiga frågor som man tjatar om i tid och otid. Det innebär att man gör sig ganska obekväm och kanske till och med förlöjligas. Men trägen vinner om man säger så.

Vilken roll kan politiken spela för att förändra våra värderingar?
– Politiken har en jätteviktig normerande roll. Ett exempel är om vi skulle kunna enas om att vi behöver minska vår köttkonsumtion. Ett sådant beslut skulle sända en tydlig signal till hela samhället om att kött är något vi ska vara väldigt återhållsamma med. I den här frågan har jag tagit en stor strid inom mitt parti och när jag är ute och möter väljare.

Inom miljörörelsen finns det en växande grupp människor som har gett upp hoppet på politikens möjligheter att göra skillnad. Vad känner du inför det?
– Jag har stor förståelse för dem som tycker att det politiska systemet inte gör vad som krävs i ljuset av klimatförändringarna. För så är det tyvärr. Men samtidigt känner jag att det inte går att ge upp den politiska arenan eftersom det ändå är där de flesta beslut tas. Jag skulle önska att människor fortsätter att förändra sina liv och gör vad de kan för att ställa om lokalt men att de samtidigt också gör allt de kan för att förändra politiskt. Det påverkar mig väldigt mycket när folk berättar om att de har slutat äta kött, flyga och så vidare. Det ger uttryck för ett enormt civilkurage och ansvarstagande och sporrar mig att driva på ännu hårdare i dessa frågor.

Ålder: 42
Bor:Stockholm
Politisk karriär: EU-parlamentariker 2006-2009, ordinarie riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2010, ordinarie ledamot av miljö- och jordbruksutskottet och ersättare i näringsutskottet och EU-nämnden.

Jens Holm är en av fyra politiker som intervjuats för reportaget "Fightern bakom kulliserna" i Camino nr 35. Klicka nedan för att komma direkt till de andra intervjuerna.

Sara Karlsson (S): "Är man en bråkstake riskerar man att tappa respekt och anseende"

Lars Thunberg (KD): "Jag vägrar att sluta tro på att det går att skapa ett hållbart samhälle"

Karin Karlsbro (FP) "Miljö- och resursfrågor är synonymt med politik"