Karin Karlsbro (FP) "Miljö- och resursfrågor är synonymt med politik"

Karin Karlsbro ser politiken som det främsta verktyget för att förändra samhället. Nu vill hon in i riksdagen och göra skillnad i miljöfrågan.
Dela artikeln

Vilken är din främsta drivkraft till att hålla med politik?
– Jag tycker att politiken är det starkaste redskap vi har för att förändra samhället. Man kan prata om konsumentmakt och andra former av påverkansarbete, men politiken är det som i grunden driver samhällsutvecklingen. Miljö- och resursfrågor är för mig synonymt med politik eftersom det handlar om hur vi gemensamt ska förvalta de resurser som vi är beroende av för vår överlevnad.

Under din tid som kommunpolitiker i Stockholm var du en av de folkpartister som gick emot partiets officiella linje och tog strid för en trängselskatt. Känner du ofta att du får strida för det du tror på?
– Ja, jag tar strider och vinner de flesta. Jag tycker det är viktigt att man är så pass väl rustad att man vet att man kan vinna de strider man tar. Det är bättre att försöka vända hela strömmen än att hela tiden gå mot strömmen. Jag får väl sägas ha lyckats rätt bra eftersom jag blev utsedd till att leda arbetet med Folkpartiets nya miljöprogram efter att gått emot partiets linje.

Finns det någon fråga du strider extra mycket för just nu?
– Eftersom jag ställer upp i ett val med särskilt engagemang på miljöområdet så tycker jag inte att politiken gör tillräckligt på flera områden. Ett område som jag jobbar mycket med just nu är kemikaliefrågan. I jul beslutade Miljönämnden i Stockholm om en ny kemikaliestrategi som ska minska stadens användning av farliga kemikalier. Den är ett exempel på hur man lokalt kan gå före i arbetet.

Som miljöengagerad politiker, hur viktigt är det för dig att leva som du lär?
– Jag tycker att det är viktigt för alla människor att ta sitt ansvar. Jag försöker så gott jag kan att vara en aktiv konsument utifrån den kunskap jag har. Men det finns begränsningar i mina kunskaper för att alltid kunna bedöma vad som är bra och dåligt. Till slut måste politiken och marknadens spelregler garantera att alla varor är säkra och hållbara.

Ålder: 43
Bor: Norrtälje
Politisk karriär: Ordförande för Liberala Ungdomsförbundet (LUF) på 1990-talet. Miljöpolitiker i Stockholms kommun på 2000-talet. Ordförande för nätverket Gröna Liberaler och ledare för en arbetsgrupp som tog fram Folkpartiets nya miljöprogram inför landsmötet 2013. Kandiderar nu till riksdagen och är första namn på partiets lista i Norrtälje kommun.

Karin Karlsbro är en av fyra politiker som intervjuats för reportaget "Fightern bakom kulliserna" i Camino nr 35. Klicka nedan för att komma direkt till de andra intervjuerna.

Sara Karlsson (S): "Är man en bråkstake riskerar man att tappa respekt och anseende"

Jens Holm (V): "Politiken har en jätteviktig normerande rol

Lars Thunberg (KD): "Jag vägrar att sluta tro på att det går att skapa ett hållbart samhälle"