Lars Thunberg (KD) "Jag vägrar att sluta tro på att det går att skapa ett hållbart samhälle"

Enligt kommunalråd Lars Thunberg behövs mer uthållighet och tro på långsiktigt arbete inom politiken.
Dela artikeln

Du har varit politiskt aktiv sedan barnsben.Vad fick dig att engagera dig?
– Jag började som 12- åring då jag gick med i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU). Bland annat var jag med i Barsebäcksmarschen mot kärnkraft organiserad av linje 3 som då drevs av Kristdemokraterna, Vänstern och Centern. KDU hade också en tydlig profil med fokus på internationell solidaritet, rent vatten och luft och att stoppa oljeberoendet och konsumtionshetsen.

Det är frågor som få förknippar med KD idag…
– Läser man KDs partiprogram ser man att det fortfarande finns skrivningar om slit- och slängsamhället och att vi måste förvalta jordens resurser på ett sunt sätt. I den praktiska politiken har det blivit mer framtoning på sociala frågor, familjen och småföretagarpolitik. När jag valdes in i partistyrelsen var det en tydlig signal från enskilda ombud, som röstade in mig utan att jag var föreslagen av valberedningen, att det finns ett starkt stöd bland medlemmarna för att vi ska driva hållbarhetsfrågorna mer.

Känner du dig frustrerad över att frågorna inte får större utrymme?
– Ibland kan jag känna frustation, men jag tycker samtidigt att det finns ett ganska öppet mandat och ett utrymme att driva på. Jag tror att en del som väljer att gå in i politiken för att de känner att de vill göra skillnad har upplevt en besvikelse över att tempot är för långsamt och därför ger upp. Där behöver vi mer uthållighet och tro på långsiktigt arbete. Jag vägrar att sluta tro på att det går att skapa ett hållbart samhälle och kommer att med stor envishet fortsätta arbeta för det.

Ålder: 53
Bor: Helsingborg
Politisk karriär: Ledamot i Miljönämnden i Helsingborg i 15 år, varav 13 år som ordförande. Kommunalråd i Helsingborg sedan 2010. Ordförande i Sveriges ekokommuner i 13 år. Invald som ersättare i partistyrelsen för KD år 2012.

Lars Thunberg är en av fyra politiker som intervjuats för reportaget "Fightern bakom kulliserna" i Camino nr 35. Klicka nedan för att komma direkt till de andra intervjuerna
.

Sara Karlsson (S): "Är man en bråkstake riskerar man att tappa respekt och anseende"

Jens Holm (V): "Politiken har en jätteviktig normerande roll"

Karin Karlsbro (FP) "Miljö och resursfrågor är synonymt med politik"