Sara Karlsson (S) "Är man en bråkstake riskerar man att tappa respekt och anseende"

Riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) driver tillväxtfrågan inom sitt parti, men tror inte på bråkstakar.
Dela artikeln

Du har vuxit upp med politiskt engagerade föräldrar. Hur har det präglat dig och ditt engagemang?
– Att vara uppvuxen med politiska diskussioner gjorde att jag fick med mig en massa kunskap och ett intresse för politik. Jag var tidigt feminist och gick i demonstrationståg mot rasism när jag var 12-13 år, men som många andra hade jag svårt att köpa ett helt åsiktspaket. Det var inte förrän efter valet 2006 som jag gick med i Socialdemokraternas Ungdomsförbund (SSU). Sedan dess är jag fast.

Du är ensam socialdemokratisk medlem i det tillväxtkritiska nätverket Steg 3. Vad fick dig att gå med?
– Jag tror att jag skrev ett inlägg om tillväxt och blev uppringd av någon från Steg3. Det är en diskussion man kommer till förr eller senare när man diskuterar miljöproblem. Min kritik handlar om att tillväxtdebatten i samhället ofta är väldigt svartvit. Tillväxten har varit ett medel men har nu blivit ett mål i sig. Tillväxt i sig ger inte ökad välfärd och välbefinnande. Däremot har vi ett välfärdssystem som är beroende av tillväxt för att upprätthållas.

vilket sätt driver du tillväxtfrågan internt?
– Jag driver frågan både internt i diskussioner och genom att föra extern debatt. Utmaningen ligger i att gå från insikten om att vi har en tillväxt som är ohållbar till att hitta politiska verktyg som kan förändra den ekonomiska utvecklingen. Jag är reformist och tror inte att vi kan hitta på ett nytt system som ersätter det gamla. Vi måste jobba utifrån det vi har och vi måste göra det stegvis. Dessutom är det väldigt mycket saker som vi behöver här och nu, som exempelvis investeringar i järnväg och förnybar energi.

Upplever du att du ibland får stå tillbaka för det du tror på för att få behålla ditt inflytande?
– Jag ingår i ett kollektiv som har tagit demokratiskt fattade beslut, och där kan det uppstå lojalitetskonflikter mellan mina egna uppfattningar och att vara en företrädare för något större än mig själv. Är man en bråkstake riskerar man att tappa respekt och anseende. Då tappar man möjlighet att påverka oavsett sin position.

Namn: Sara Karlsson
Ålder: 29
Bor: Eskilstuna
Politisk karriär: Riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2010, ledamot i miljö & jordbruksutskottet och suppleant i kulturutskottet.

Sara Karlsson är en av fyra politiker som intervjuats för reportaget "Fightern bakom kulliserna" i Camino nr 35. Klicka nedan för att komma direkt till de andra intervjuerna.

Jens Holm (V): "Politiken har en jätteviktig normerande roll"

Lars Thunberg (KD): "Jag vägrar att sluta tro på att det går att skapa ett hållbart samhälle"

Karin Karlsbro (FP) "Miljö och resursfrågor är synonymt med politik"