Nybörjartips för kryddodlare

Vi blir allt fler som vill försörja oss själva med frukt och grönt under sommarhalvåret. Men för den som fortfarande är nybörjare är kryddor en bra och lätt start.
Dela artikeln

Självhushållning är tillbaka! John Seymours klassiker Självhushållning från 1979 kommer ut i nytryck sommaren 2014 och boken Rätt ur jorden – Handbok i självhushållning av Bella Linde och Lena Granfeldt under våren samma år. Den sistnämnda är en allomfattande guide- och tipsbok med enkla råd och baskunskaper i vad en självhushållare behöver kunna när det gäller huvudsakligen odling. Föregångaren och klassikern Självhushållning innehåller dessutom tips på jakt, att hålla djur, alternativa energikällor, hantverk och eldstäder.

I juni-juli är säsongen för odling redan igång sedan flera månader, även om livet som självhushållare kan starta närsomhelst på året. Det finns fortfarande möjligheter för dig som inte hunnit odla något ännu att sätta igång. Om du så bara har en liten plats på balkongen är det alltid trevligt att odla sina egna kryddor. Här kommer några lätta kryddtips från boken Rätt ur jorden.

GRÄSLÖK
En flerårig ört som kan sås på friland och bör hållas fuktig. Kan skördas hela sommaren om plantorna inte går i blom.

MYNTA
En perenn som sprider sig ohämmat om den inte begränsas. Kan frösås eller förökas genom delning. Bevaras bäst genom frysning snarare än torkning.

OREGANO
Flerårig och vacker som blommande buske. Lockar till sig humlor, bin och fjärilar och är ganska härdig. Köp färdig planta under sommaren eller fröså i mars-april.

ROSMARIN
En känslig perenn, vars rötter behöver täckas för att överleva vintern. Kan tas in under vintern. Köp en färdig planta som du kan föröka. Att fröså tar för lång tid i svenskt klimat.

Kryddodlartips!

  • Välj en solig plats.
  • Välj ekologiska kryddor eller fröer, och ekologisk jord.
  • De flesta kryddor vill ha en mager men väldränerad jord, en mullrik sandjord är optimalt.
  • Vattna väl i etableringsfasen, sedan klarar de flesta sig med lite vatten.
  • Glöm inte att bort att använda kryddorna i matlagningen.