Do it yourself: Gör en köksskopa av plåt

Att göra saker av plåt är kul och användbart. Dessutom är det ett material som du ofta redan har massor av i återvinningslådorna. Från den nya boken Plåtslöjd får vi tips om att göra vår egen köksskopa.
Dela artikeln

Förlagan till den här skopan är den traditionella skoffan som fanns i speceriaffären eller lanthandeln där man sålde torra varor i lösvikt. I konservburkarnas draglock finns formen redan, men det går naturligtvis bra att välja andra plåtbitar.

Material:

- Draglock från t.ex. en makrillburk
- Trä (björk eller furu) till handtag, 12 × 12 × 40 mm och bakstycke, ca 30 mm i diameter (ev. rundstav), tjocklek 10 mm
- Trälim
​- 5 mässingsspikar, 10 mm långa
​- Eventuellt oljefärg till trädetaljerna (linolja och pigment)

Verktyg:

- Plåtsax
​- Syl
​- Borrmaskin, borr 1 och 8 mm
- Täljkniv
​- Såg
​- Hammare

Använd locket från en makrillburk. Mät 50 mm från den rundade änden av locket och klipp av plåtlocket vinkelrätt med plåtsax.

Markera fem spikhål med sylen: ett i mitten, ett i vardera kanten och de andra två däremellan. Sätt hålen 5 mm in från plåtkanten. Borra med 1 mm borr.

Gör i ordning skopans bakstycke. Här är det praktiskt att använda rundstav, ca 30 mm i diameter. Det går bra att göra flera moment på en lång bit innan du sågar av ca 10 mm till bakstycket.

Borra hål (8 mm) i centrum av rundstaven för skaftet, minst 10 mm djupt.

Tälj till skaftet av en träbit med måtten ca 12 × 12 × 40 mm så att den passar i hålet (8 mm). Limma fast.

Nu kan du forma plåtbiten och märka ut var spikarna ska sitta i bakstycket. Förborra lite grunt för spikarna. Även om spikarna är små finns det risk för att träet spricker.

Såga av bakstycke och skaft. Snygga till sågytan med täljkniven.

Dags att måla om du vill det. Låt färgen (här är det svart oljefärg) torka.

Spika fast skopplåten.

Författarna Kalle Forss och Gunnar Jeppson har hållt på med plåtslöjd länge. De tipsar om att utgå från material som finns i hemmet för att stimulera kreativiteten. Bäst är att undvika burkar som har text och bild limmat på burken eftersom det är svårt att få bort. Boken Plåtslöjd ges ut av Hemslöjdens förlag.

Fler DIY-tips

Bygg din egen fågelholk

Låt dina smycken bli konst