Mobilen blir grönare, schysstare och läser våra känslor

Vill du kunna tolka dina kompisars känslor när ni pratar i telefon, eller köpa en telefon som är producerad under schyssta villkor? Nu finns det nya mobiler och appar som tar mobilutvecklingen ytterligare steg framåt.
Dela artikeln

Schyssta telefoner på g

Nederländska Fairphone har levererat sina första ”schyssta” mobiler. Konceptet går ut på att kunderna skriver upp sig i förväg och sedan tillverkas ett fast antal smartphones som går direkt till kunden utan mellanhänder. Nästa leverans omfattar 35 000 telefoner som alltså ska vara tillverkade med respekt för miljö, mänskliga rättigheter och arbetarnas situation i alla led som gått att kontrollera. Detta projekt har växt med oerhörd framgång och målet – att visa att det går att tillverka en telefon med den senaste tekniken på ett schysst sätt för en rimlig prislapp (cirka 3000 kronor) – verkar vara nått. Utseendemässigt ser den ut som vilken smartphone som helst, storleksmässigt är den något större än en Iphone och operativsystemet som används är Android. En snabb överblick över användarrecensionerna ger intrycket av en stabil mobil med medelprestanda.

För övriga mobiltillverkare finns det snart chans att ​ansöka om TCO-märkning. TCO Development har blivit riktigt stora världen över på att granska elektronikbranschen och deras märkning har gått från att enbart handla om strålning och användarens arbetsmiljö till att inkludera miljö och sociala villkor i produktionen. Noterbart är att det enda företag av de stora varumärken som sagt nej till granskningen (som sker av en oberoende tredjepart) är Apple.

Klimatkompenserade abonnemang

ETC är kanske mest känt för sina tidningar och sin frispråkige VD Johan Ehrenberg men har på senare år även gett sig in i elbranschen. Först kom ETC el och ETC egen el och nu lanserar de ETC Mobil som också har en strömkoppling. Enligt bolaget drar en smartphone lika mycket el som ett kylskåp, om man räknar med den el som genereras av internetanvändningen. Eftersom elen som driver internet mestadels kommer från kol- och gaskraft (Se så funkar det i detta nummer) så får våra smarta mobiler en ”klimatskuld” som man med hjälp av ETC:s mobilabonnemang kan kompensera för. 20 kronor av varje månadsavgift går nämligen till utbyggnaden av solenergianläggningar i ETC:s regi. Abonnemanget ska i övrigt vara prismässigt jämförbara med övriga operatörer men man slipper både bindnings- och uppsägningstid, vilket gör det enkelt att byta till och behålla sin gamla mobil.

Mobilen bättre än människor på att läsa känslor

Nya programvaror för mobiler och datorer är bättre än människor på att känna igen olika ansiktsuttryck. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Current Biology verkar den här tekniken redan vara långt framme. I experimentet som studien grundar sig på lyckades människor läsa av andra människors ansiktsutryck korrekt 50 procent, medan datorerna hade rätt 85 procent av gångerna.

Såklart finns redan en app för det här. Emotient använder mobilens inbyggda kamera för att fånga människors ansiktsutryck som programvaran sedan tolkar. En liknande produkt är Affectiva som istället använder datorns webbkamera, men då riktad mot användaren (!) Tjänsterna är främst framtagna för att hjälpa säljare att förstå sina kunders reaktioner. Man kan undra vem som vill ha en sådan tjänst använd mot sig. Hoppet ligger nog snarare i att den här tekniken används som hjälpmedel för exempelvis människor med autism som har svårt att tolka och förstå andra människors känslor, men det finns nog anledning att vara lite uppmärksam på vart den här tekniken tar vägen.