7 sätt att ta makten över tekniken

Har du ambivalenta känslor inför att ta en mobilfri vecka, stänga av Facebook-kontot eller inte ha mobiltäckning på semestern? Kanske har du då nytta av life hacking-sajten Life Editeds bästa tips för ett medvetet teknikanvändande.
Dela artikeln

1. Ta regelbundna uppehåll

Det handlar inte bara om att stänga av mobilen då och då, utan att ta för vana att inte ladda den i sovrummet under natten och aldrig tillåta den på matbordet. Låt bli att använda telefonen en timme innan du går och lägger dig och efter att du har vaknat. Ett annat bra sätt är att ta en sabbatsdag i veckan, utan telefonen.

2. Gå tillbaka till det analoga

Visst är det praktiskt med smartphones men prova gärna det gamla goda sättet då och då. Skaffa ett armbandsur för att kolla klockan, spela IRL-Alfapet istället för Angry Birds och prata med någon ansikte mot ansikte istället för att chatta.

3. Bygg upp ditt mentala försvar

Vi har alla våra svaga stunder. Om vi kan ­erkänna det för oss själva kan vi lättare bygga strategier för att undvika teknikberoendets fallgropar. Man kan inte ha garden uppe ­alltid, utan vi behöver bygga upp rutiner för att ­undvika de snabba teknikbeslutens tyranni.

4. Välj ut en tid …

… då du stänger av alla kommunikationskanaler, mail, Facebook, mobilen… Använd flygplans­läget ofta. De flesta av oss är inte kirurger och det skadar inte att vara onåbar en stund.

5. Avaktivera push-notiser

Vi behöver inte bli avbrutna i det vi gör för att veta att barndomskompisen Jonas har lagat pulled pork ikväll … Det tar upp till 15 minuter att komma tillbaka till samma koncentrations­nivå efter att ha avbrutits av ett mail eller liknande.

6. Hedra dina nära …

Var närvarande. Om du hela tiden kollar tele­fonen i sociala situationer är det som att säga att de man umgås med inte är lika viktiga som de som man kommunicerar med elektroniskt. Och tänk på att barn härmar vuxna. Vilket ­mobilbeteende är det som fortplantas i ­familjen?

7. … och dig själv

Genom att använda varje lite mikropaus till att kolla på mobilen försvinner den viktiga tiden för reflektion. Prova att lämna telefonen utanför toalettbesöken eller stunden på bussen och se vart tankarna tar dig.