Ingemar Tigerberg
1. Ta regelbundna uppehåll
Det handlar inte bara om att stänga av mobilen då och då, utan att ta för vana att inte ladda den i sovrummet under natten och aldrig tillåta den på matbordet. Låt bli att använda telefonen en timme innan du går och lägger dig och efter att du har vaknat. Ett annat bra sätt är att ta en sabbatsdag i veckan, utan telefonen.
2. Gå tillbaka till det analoga
Visst är det praktiskt med smartphones men prova gärna det gamla goda sättet då och då. Skaffa ett armbandsur för att kolla klockan, spela IRL-Alfapet istället för Angry Birds och prata med någon ansikte mot ansikte istället för att chatta.
3. Bygg upp ditt mentala försvar
Vi har alla våra svaga stunder. Om vi kan erkänna det för oss själva kan vi lättare bygga strategier för att undvika teknikberoendets fallgropar. Man kan inte ha garden uppe alltid, utan vi behöver bygga upp rutiner för att undvika de snabba teknikbeslutens tyranni.
4. Välj ut en tid …
… då du stänger av alla kommunikationskanaler, mail, Facebook, mobilen… Använd flygplansläget ofta. De flesta av oss är inte kirurger och det skadar inte att vara onåbar en stund.
5. Avaktivera push-notiser
Vi behöver inte bli avbrutna i det vi gör för att veta att barndomskompisen Jonas har lagat pulled pork ikväll … Det tar upp till 15 minuter att komma tillbaka till samma koncentrationsnivå efter att ha avbrutits av ett mail eller liknande.
6. Hedra dina nära …
Var närvarande. Om du hela tiden kollar telefonen i sociala situationer är det som att säga att de man umgås med inte är lika viktiga som de som man kommunicerar med elektroniskt. Och tänk på att barn härmar vuxna. Vilket mobilbeteende är det som fortplantas i familjen?
7. … och dig själv
Genom att använda varje lite mikropaus till att kolla på mobilen försvinner den viktiga tiden för reflektion. Prova att lämna telefonen utanför toalettbesöken eller stunden på bussen och se vart tankarna tar dig.