Därför är skogen bra för din hälsa

Trädgårdsterapi kanske ni har hört talas om. Men att få skog på recept är mindre känt. Om forskarna Ann Dolling och Ylva Lundell vid Sveriges Lantbruksuniversitet får som de vill skulle det kunna bli möjligt i framtiden.
Dela artikeln

– Skogen är en naturlig plats för oss att vistas i. Där finns en lagom mängd stimuli som hjälper hjärnan att smälta intryck och varva ner, säger Ann Dolling, i en intervju i tidningen SkogsVärlden. Tilllsammans med Ylva Lundell vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå har Ann forskat om hur skogsvistelser kan användas som rehabilitering vid utmattningssyndrom.

Ann Dolling har låtit utbrända människor få tillbringa två timmar i skogen, två gånger i veckan under tre månader. Det enda deltagarna fick ta med sig var en GPS, ett liggunderlag och en regncape.
– Allt eftersom veckorna gick började deltagarna att längta ut i skogen. Skogen gjorde dem mer harmoniska, avspända, gladare, lugnare och mer klartänkta. Efter regelbundna skogsbesök sa många att ”ljuset började synas i tunneln”, berättar Ann för SkogsVärlden.

Hon betonar dock att människorna inte blev friska, men att det var ett steg på vägen, och vill öppna upp för att skogsvistelse ska kunna skrivas ut på recept precis som trädgårdsterapi.

Relaterad läsning

Så tar du dig ut i naturen

Markus Torgeby levde fem år i skogen