Svenska träd blir mode

Lösningen på klädindustrins bomullsberoende kan stavas svensk skog. Vi har tittat närmare på hur träd blir tråd.

Två branscher i kris har hittat varandra: Textilindustrin gapar efter alternativ till bomull, och skogs- och pappersindustrin letar nya marknader när allt fler väljer att läsa digitalt. Resultatet är ett nytt cellulosafiber som förväntas ha liknande egenskaper som bomull. Redan idag exporteras en besläktad typ av textilmassan till Asien, men ambitionen är att göra processen ännu mer hållbar och skonsam mot miljön, för att kunna slå igenom i öst. En av de ledande aktörerna är massafabriken Södra Cell Mörrum, där Annica Ahlstedt Larson är utvecklingschef.

När får vi se jeans av björk?
– De träbaserade fibrerna har andra egenskaper och annat utseende än bomullsfibrer, som är relativt hårda, medan träbaserade fibrer är mer följsamma. Jeansliknande tyger finns redan i flera butiker, såsom Lindex och H&M. De tygerna har dock inte samma struktur och styvhet som bomullsbaserat jeanstyg, men utseendet är jeansliknande. Framöver finns det stora möjligheter att designa de textilbaserade fibrerna efter behoven.

Inom ett par år hoppas svensk massindustri kunna producera massa till det nya tyget. På industriforskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal håller forskare på att ta fram ett alternativ, gjort av svenska granar och tallar, som de kallar Cellunova. Men de flesta forskare är ense om att ett nytt tyg inte ensamt kan ersätta bomullen. Det krävs även nya tekniker som gör att gamla bomullsplagg återvinns till nya, vilket det även forskas mycket på i Sverige. Processen är dock inte oproblematisk. Dels för att bomullsplaggen måste separeras från andra material som blixtlås, tvättråd av polyester och knappar, dels för att bomullen ofta behandlas med starka kemikalier som försvårar återvinningen. Men trots komplikationer är processen möjlig: I juni presenterades världens första klädesplagg av återvunnen bomull och svensk skogsråvara.

I kombination med ny, svensk teknik där bomull återvinns till nya plagg kan Sverige därför eventuellt bli centrum för en ung, mer hållbar och växande textilmarknad.