Skäralid: vardagsmat i skånsk regnskog

Skäralids restaurang ligger vid huvudentrén till vackra Söderåsens nationalpark, Sveriges egen regnskog.

Att besöka Söderåsens nationalpark tre mil öster om Helsingborg är kanske det närmaste känslan av tropisk regnskog som går att få i Sverige, åtminstone under vår och sommar då träden fortfarande är gröna. Vid huvudentrén till nationalparken hittar du Skäralids restaurang som erbjuder ekologisk, närodlad och därodlad mat till såväl vardag som fest. Restaurangen har öppet större delen av vår, sommar och höst, samt helger under vinterhalvåret. Om vädret tillåter kan du njuta av utsikten över Skärdammen och böljande lövskog från den stora och charmiga uteplatsen. Interiören däremot påminner mer om skolmatsal än restaurang. Vid vårt besök beställer vi varmrökt lax med stenbitsrom (179 kronor) samt det enda vegetariska alternativet på menyn: halloumiburgare med pommes (139 kronor). Det smakar vardagsmat, ungefär som det låter, men det genuina ekotänket och miljön gör ändå att det känns extra bra i magen. Som krydda vid ditt besök kan du boka ett vandringspaket i nationalparken med packad lunch, trerätters, övernattning och frukost på Skäralids vandrarhem.
Skäralids restaurang, Skäralid 747