Träråvaran som ersätter plast i våra förpackningar

Anna Altner är projektledare för Skogsbolagets Södras forskning om framtidens användningsområden för skogsråvara.
Dela artikeln

Ni har inlett ett samarbete med brittiska företaget James Cropper som ska ta fram produkter av materialet Durapulp. Vad handlar det om för produkter?
Durapulp är ett cellulosabaserat material som är så hållfast att det kan stå emot fukt och höga temperaturer. Just nu ser vi en stark trend att förpackningar blir allt viktigare ur varumärkessynpunkt då konsumenter tittar allt mer på förpackningen för att avgöra hur bra en produkt är. Durapulp är ett perfekt material för högvärdiga förpackningar som idag mestadels är i plats eller i papper. Fördelen gentemot annat papper är att Durapulp är styvare och till skillnad mot kartong är den också mer formbar vilket gör att man kan jobba med 3D-former.

Tidigare har ni också tagit fram en uppmärksammad barnstol och en lampa i Durapulp. Vad har hänt med dessa produkter?
– De produkterna togs inte fram för att bli produkter utan har tjänat i syfte att testa marknaden. Det ligger inte i vårt affärsområde som råvarumaterialtillverkare att faktiskt producera produkter. Designföretaget Wästberg, som tog fram lampan, hade som syfte att börja sälja den, men de är själva inte en tillverkare. Det är en jättespännande utmaning när man jobbar med nya material att involvera hela värdekedjan för att nå ut på marknaden.

Hur stor är efterfrågan på de nya materialen?
– Från varumärken och designers är intresset jättestort. Däremot finns en ganska stor omognad hos producenterna. Kraven på de nya materialen är väldigt höga. De ska vara både bättre och billigare vilket gör det svårt att slå sig in på marknaden. Man ska komma ihåg att de fossila råvarorna har utvecklats under 100 år. Men jag är helt övertygad om att det kommer ett skifte, framförallt för de produkter där konsumtionen är ganska hög och där konsumenten själv ser att det inte är hållbart att fortsätta som nu. Förpackningar är ett sådant område.

Relaterade artiklar

De gör biogas av skogsråvara

Därför är trä framtidens byggnadsmaterial

Hugga utan hyggen? Vårt stora reportage om de utmaningar skogen står inför i framtiden