Alice Bah Kuhnke hjärntvättar barnen med stolthet

Sveriges nya kulturminister Alice Bah Kuhnke skäms inte för att vara en ”mother bitch from hell” och blir besviken om barnen inte följer i hennes fotspår. Vi träffade Alice under tiden som hållbarhetschef på ÅF och pratade barnuppfostran, förlegade könsroller och engagemang.

Mitt första möte med Alice Bah Kuhnke var år 2006. Hon var då generalsekreterare för Rättvisemärkt (numera Fairtrade) och jag var en i första kullen av så kallade instruktörer. Det var många på den tiden som reagerade på att ansiktet utåt för organisationen var en före detta programledare för barnprogrammet Disneyklubben. Några uppfattade det som att Rättvisemärkt, efter några tuffa år med svårigheter att nå ut, hade anställt en kändis för att vända trenden. Bilden jag själv fick med mig från det där första mötet var den av en eldsjäl med en nästan generande öppen personlighet. När jag sommaren 2012 för första gången fick möjlighet till ett längre samtal med Alice fick jag veta att den här öppenheten inte alltid har varit självklar.

"Vi lever i en tid av backlash. Jag tycker att jag ser tecken på att de traditionella könsrollerna befästs överallt."

Alice har precis medverkat i en paneldiskussion om klimathotet under Peace & Love-festivalen i Borlänge när vi träffas. I panelen representerade hon teknikkonsult­företaget ÅF, där hon numera arbetar som hållbarhetschef, men också sig själv.
– Jag tycker bäst om att vara med i sammanhang där jag får prata fritt baserat på mina erfarenheter, då känner jag att jag kan briljera mer.
Alice rynkar först pannan när jag berättar att vi vill ha med henne i ett temanummer om barn.
– Det är väl inget i stil med tidningen Mama? Jag avskyr sådana tidningar.
När vi träffas dagen därpå på Café Peace and Love är jag nyfiken på att veta mer om hennes första reaktion på vårt tema om barn.
– Vi lever i en tid av backlash. Jag tycker att jag ser tecken på att de traditionella könsrollerna befästs överallt. Bara det faktum att det finns tidningar som Mama där man har en känd kvinna med barn på omslaget, är en enormt tydlig signal om att det är en norm. Du ska vara snygg, vacker och sitta i en puderrosa klänning med vackra barn. Jag tror att många som ställer upp i de här tidningarna inte förstår vad de är med och skapar för normer.

"Lika mycket som jag försöker påverka och hjärntvätta mina barn övar jag dem i kritiskt tänkande gentemot mig."

Alice Bah Kuhnke växte upp i byn Horda i Småland med en mamma från Sverige och en pappa från Gambia. Familjen präglades av 1970-talets ideal om fri uppfostran och kampen för en rättvisare värld. Redan som 8-åring kunde hon fälla kommentarer till sina kompisar som ”vet ni inte att det är krig där och där”. Den här medvetenheten, om att världen är större än henne själv, har följt henne genom livet. Vad gäller synen på uppfostran har Alice dock gått i radikalt motsatt riktning till föräldrarna. I en intervju i Dagens Nyheter 2011 kallade hon sig själv en ”mother bitch from hell”.
– Jag är väldigt hård i kontrast till mina föräldrar och till min man som är väldigt fin och mjuk och sådär. Det finns mycket jag inte tycker att barn ska gnälla över som föds i det här landet och jag styr dem i den mån jag kan för att de ska förstå de grundläggande värderingar som är viktiga för mig.
Alice skäms inte för att hon ställer krav och sticker inte under stolen med att hon skulle känna sig misslyckad som förälder om hennes barn inte väljer att engagera sig på samma sätt.
– De har sådana förutsättningar att förändra världen. Men det skulle vara ett misslyckande för mig själv, inte för dem. De är fria individer och gör sina egna val. Jag har vänner som har gått i motsatt riktning från sina föräldrar för att de har blivit för hårt styrda och det skulle jag klandra mig själv för om de gjorde.

Alice skrattar och berättar om en situation där äldsta dottern fick lika många rätt på ett korsord om ekologisk mat som hon själv och dottern snabbt inflikade att ”tänk om det hade varit ett korsord om Barbie eller något, då hade du inte kunnat något alls mamma.”
– Hon ska ju inte köpa allt jag säger heller. Lika mycket som jag försöker påverka och hjärntvätta mina barn övar jag dem i kritiskt tänkande gentemot mig.

"Ärligt talat, risken att jag skulle piska mig själv för hårt, den finns inte. "

Det är lätt att få uppfattningen om att allt Alice gör är väldigt genomtänkt. Men att hon skaffade barn var mest på grund av den biologiska driften och inte ett resultat av ett genomtänkt beslut.
– Det är så svårt att förstå vad det innebär att fostra en annan människa. Hade vi verkligen förstått det hade vi inte gjort så många barn tror jag. Jag har vänner som har tagit väldigt genomtänkta beslut om att inte skaffa barn för att de inte tycker att det är rätt så som världen ser ut. Jag kan känna att det hade varit rätt smickrade mot mig själv om jag hade vågat utsätta mig för den intellektuella utmaningen om vad det innebär att skaffa barn och ändå bestämt mig för att göra det.

Det låter som du ställer väldigt höga krav på dig själv. Ser du aldrig någon risk i att du piskar dig själv för hårt?
– Jag har ett helkaklat badrum med golvvärme, är proppmätt och tjänar massor av pengar. Ärligt talat, risken att jag skulle piska mig själv för hårt, den finns inte. Jag kan ställa krav på mig själv med ett leende för att jag känner att jag har så enormt bra förutsättningar. Jag känner mig skitstark när det gäller det där.

När jag träffade dig första gången slogs jag av hur ovanligt personlig och öppen du är. Varifrån kommer denna sida?
– Jag bestämde mig för ganska länge sedan att jag är helt ok som jag är. Jag har kommit fram till att kraften jag har att påverka kommer fram bäst när jag är mig själv och inte spelar spel eller anpassar mig. Det kan låta enkelt, men det är det inte. För mig har det handlat väldigt mycket om att våga vara personlig och att blotta mig. Det är en enorm befrielse. Men jag får påminna mig själv om det hela tiden, och jag jobbar med min självkänsla varje dag.

Alice om

Jobbet på ÅF (tidigare Aktie­bolaget Ångpanneföreningen)
– Under mina år på Fairtrade växte insikten fram om vilken oerhörd genomslagskraft det kan få när stora företag blir hållbara. År 2009 hade jag kontakt med en rekryteringsbyrå och hade som mål att jobba på ett börsnoterat företag. Jag hade förmånen att vara i diskussion med 2-3 olika företag. När jag läste på om ÅF och de industrier de jobbade med, allt­ifrån kärnkraftsbolag till företag som utvecklar mobilappar, kände jag att här är en bransch där man behöver jobba mer med hållbarhet. Dessutom är ÅF ett företag som har funnits väldigt länge. Det vann!

Personligt ansvar
– Det är alldeles för många i vårt samhälle som inte har satt sig in hur världen faktiskt ser ut och som inte har varit i ett utvecklingsland, utanför turiststråken. Vi är väldigt bra på att inte utsätta oss för verkligheten. Jag kan förstå att det blir så; man bokar en resa, vill ha sol och bad och komma bort från den kalla vintern, men jag har svårt att acceptera det. Därför fortsätter jag att prata om vikten av att ta ansvar.

Skapa förändring
– Vi måste kunskapsuppgradera oss. Det handlar om att på olika sätt jobba med värdegrunder och sprida kunskap i samhället, alltifrån i lekrum på dagis, till filmer, dokumentärer och konstnärer som utmanar oss.

Mediers roll
– Journalisterna har övats i objektiv journalistik, att det alltid ska finn­as två olika röster. Även om det är någon tok någonstans som säger det motsatta till vad forskningen visar så ska de ta in det ändå. Det gör mig frustrerad. Hade journalisten varit mer kunnig i frågan hade hen kunnat ta in fler röster och samtidigt berättat att det bara är en av tusen som tycker/tänker så.

Hösten 2014 utnämndes Alice Bah Kuhnke till ny kultur- och demokratiminister. Hon kom då direkt från det relativt nya jobbet som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Relaterad läsning

Gustav Fridolins kamp mot otryggheten

Margot Wallströms kemikaliekamp i EU