Siktar mot en ny utopi

Är Camino ett projekt för att hitta en ny utopi att tro på? Den tanken slår mig när jag sitter på tåget mot Stockholm för att intervjua filosofen Alexander Bard för artikeln om syntesimen, uppfinnandet av en ny gud.
Dela artikeln

LEDARE Alexander menar att vi behöver skapa en ny tro som tillvaratar de bra sakerna i de flesta religioner: sammanhang, gemenskap och en utopi att sträva mot. Men den nya religionen innebär tron på något annat än den traditionella guden. Det skulle kunna vara det ekologiskt och socialt hållbara samhället. Och det är precis vad vi försöker göra med Camino: visa att ett hållbart samhälle är möjligt, leta efter meningsfullhet, diskutera etiska dilemman och samtidigt vara en samlingspunkt för alla oss som tror på behovet av en ny utopi, (som enligt Alexander skulle kunna kallas för ”Gud”).

Arbetet med reportaget om den nya religionen har varit viktigt för mig. Många saker jag funderat på länge har fått ett sammanhang. Som varför jag gör det jag gör. Varför jag avundas och samtidigt blir illa till mods av människor som tror på Gud. Varför jag saknar arenor för att diskutera livets stora frågor. Och den ständigt gnagande känslan av att kyrkan har monopol på godhet och att en ateist inte kan vara fullt lika god som en religiös.

"Den ständigt gnagande känslan av att kyrkan har monopol på godhet"

Att leva ett gott liv kan betyda att man försöker vara en god människa, men det kan också handla om självförverkligande, meningsfullhet och om att ha frihet och valfrihet. Det här numret handlar om att leva ett gott liv – fast kanske lite utanför boxen. Vad innebär det goda livet framöver? På vilket sätt påverkar konsumtion vår psykiska hälsa? Kan vi hämta ro i livet genom gröna trädgårdar som kräver sin plats i storstaden? Kan en ny modern religion ge oss bättre liv? Och hur hanterar vi den stora mängd människor idag som blivit utbytbara? Det sistnämnda pratar Guy Standing om i en intervju om sina böcker om prekariatet.

Vi kommer dessutom att tipsa om yoga, något som för allt fler är del av det goda livet. Vi har träffat Instagram-stjärnan Yogagirl, som lever det många av oss skulle kalla ett drömliv. Vi har pratat med författaren Bodil Jönsson om pensionärer som aldrig haft det så bra som idag, med Stefan Sundström som tog ett eget slags ”friår” för att åka till Nordnorge och fiska och med Malin Elmlid som började byta bröd med sina vänner för att inse givandet och bytandets enorma kraft.

Det har varit en hård höst, med Ebola-epidemi, humanitära katastrofer på flera platser i världen och nya krig och konflikter samtidigt som klimatförändringarna allt mer börjar ge sina avtryck. Det är dags att vi slutar bråka och börjar arbeta ännu hårdare mot den där utopin som vi alla vet är både möjlig och alldeles, alldeles nödvändig.

Bäst just nu

Dokumentärer underregniga kvällar. Som Världens natur, om den pågående evolutionen.

Foodpharmacy.se, en efterlängtad seriös blogg om hälsa och forskning