3 Sätt att cirkulera tekniken

Klädbranschen var först ut med att erbjuda pantpengar för återlämnade kläder. Nu har idén även spridits till hemelektronikbranschen. Förutom att få betalt för gammal elektronik kan du på vissa ställen även köpa och hyra second hand-mobiler och surfplattor.

1. Byt in mot nytt

Sedan ett år tillbaks satsar elektronikkedjan Media Markt på återanvändning genom en tjänst som kallas Flip4New. Tjänsten är unik på så sätt att den tillåter att man lämnar in all möjlig elektronik (inte bara mobiler och surfplattor) och får återbäring för den. Dock ger de inte ut kontanter, utan endast presentkort i den egna butiken. De har även valt att inte ha någon försäljning av begagnade produkter i butik, utan fokuserar istället på att sälja vidare de inlämnade prylarna till andra marknader runt om i Europa.

2. Smidig andrahandsmarknad

På sajten Mtorget handlas det bara med Apple-produkter. När den lanserades 2012 blev det en uppskattad alternativ köp-och-sälj-plats som man kunde hitta utan att vara Apple-nörd. Mtorget tar emot dina gamla produkter, renoverar dem och säljer dem sedan på egna sajten. De har även börjat med uthyrning av datorer och surfplattor, där man kan välja att hyra en i en vecka och framåt. Det fungerar väldigt smidigt att sälja sina produkter dit och ett plus i kanten är att du kan få betalt innan din vara ens kommit fram.

3. Sälj mobilen

Återanvändningssajten Envirofone är helt fokuserad på mobiler. Du skickar helt enkelt in din mobil som i vissa fall materialåtervinns, men oftast återanvänds genom att säljas vidare till utvecklingsländer. Envirofone har ingen försäljning utan förklarar istället att de arbetar för att främja en hållbar miljö och att återanvändning är deras främsta fokus. Företaget, som grundades i Storbritannien för nio år sedan är nu Europas största återvinnare av mobiltelefoner och stoltserar med att 95 procent av alla mobiler som skickas in kommer till återanvändning på något sätt.