Den goda framtiden gestaltas

Det enda vi vet säkert är att allting ständigt förändras. Följer man nyhetsrapporteringen känns det inte som så mycket förändras till det bättre. Eller? Det beror på vad man väljer att fokusera på.
Dela artikeln

KRÖNIKA När jag skrev min klimatroman Malmö Manhattan 1994 2024 som kom ut i somras gjorde jag det för att det råder brist på bilder av en hållbar framtid. Under mina 20 år som miljöjournalist har jag så tydligt märkt att vi alla springer snabbare i medvind och mot ett tydligt mål. Om vi upplever att fler gör något för en mer hållbar framtid, orkar vi själva göra ännu mer. Vi inspirerar och låter oss inspireras.

Vi behöver också gestalta hur framtiden kan se ut. Vi behöver visioner; blodfyllda, läckra, lockande visioner som gör att vi vågar släppa taget om det gamla. Vi behöver tydliga bilder av hur ett gott liv kan te sig som är annorlunda än det vi lever nu med hög konsumtion, flygresor, bilar som drivs av fossila bränslen, utmattningssyndrom för några och utanförskap för andra.

Boken utspelar sig delvis i framtiden, i Malmö och på Manhattan 2024. Då har de södra delarna av Manhattan översvämmats. I Malmö odlar vi fisk och grönsaker på taken i ett och samma system. Alla transporter är fossilfria. Vi bor trängre, delar mera. Livet är definitivt annorlunda. Jag kan verkligen längta dit. Känna en lätthet i hela kroppen över att låta bilden av ett samhälle där vi lever enklare, närmare varandra bli tydlig. Sen måste jag erkänna att den drömmen även innehåller en möjlighet att flyga på förnybart, co2-neutralt bränsle. Det kan man i min bok. År 2024 flyger vi på algbränsle.

Tecknen på omställning är tydliga: Vi handlar mer ekoreko, vi odlar mer, vi cyklar mer, vi bakar mer, klädbyter, upcyclar, köper mer grön el, unga äter mer vegetariskt. I Malmö byggs nu odlarlägenheter på höjden där man kan cykla hela vägen in i lägenheten med sin skörd från den gemensamma trädgården och Skandinaviens största samling passivhus varav 70 procent är hyreslägenheter. I New York blir cykelbanorna fler och fler.

Förenkla och fördjupa. Det är två ord jag gillar som tillsammans visar vägen för ett godare, mera hållbart liv. Den vägen är byggd av lika delar ny teknik som av människors goda vilja. Målet är ett liv där vi kan somna utan en klump i magen av oro för vilken av ens efterlämnande som ska drabbas av jordens fyragradiga temperaturökning. Våra barn, barnbarn eller barnbarnsbarn?

Allt är förändring. Hur ser din dröm om ett gott liv ut? Vad kan du göra för att bygga vägen dit och hur får du beslutsfattare att bygga den med dig? Vad behöver du släppa taget om? När du skapar din målbild, glöm inte att uppskatta dig själv för det du redan gjort och gör. Och att uppskatta andra för den positiva förändring de gör.

Catarina Rolfsdotter-Jansson är journalist, författare, programledare och moderator med hållbar utveckling som specialområde.