Do It Yourself: Ölbryggning

Vi besökte Daniel Janzens och Richard Stridmarks lilla privata bryggeri Kentaurracing Brewing i Majorna i Göteborg för att höra hur man bär sig åt för att brygga sin öl inför julen.
Dela artikeln

– Julöl är ju gott, men att brygga det själv är ganska ovanligt säger Daniel, och visar istället på hur man själv kan brygga en variant av en av deras egna ölsorter.
Helmäskning som det kallas, är sättet som Daniel och Richard använder sig av då de brygger sitt öl från grunden, vilket ger full kontroll över hela bryggprocessen.
– Det är en hobby som tar en hel del tid och man behöver skaffa mycket utrustning i början, men det är det värt när man ser resultatet, säger Daniel. Jag och Richard har bryggt tillsammans i ungefär två år nu och vi producerar ungefär 50 liter öl i månaden.
Idag finns det mikrobryggerier lite varstans som producerar öl. Men att sköta hela processen själv på så liten skala är inte så vanligt.
– Tjusningen med en liten produktion är att man kan prova sig fram och testa nya recept, förklarar Daniel. Vilket ledde till skapandet av Juicy Lucy, en så kallad session ipa som har en lägre alkoholhalt och mindre mängd humle än en vanlig Indian Pale Ale. Den bryggde de i ett samarbete med Larssons Bryggeri i Göteborg och receptet för att göra din egen variant ser du här nedan.

Detta behövs:

Två stora kastruller på ca.30 liter
Två jäshinkar på minst 25 liter med lock
Lakkärl
Kylslinga
Doppvärmare eller induktionsplatta
Litermått
Stor slev
Durkslag
Bärsil med finmaskigt nät
Jäsrör + packning
Termometer
Hydrometer och mätglas
Hävert + Autosiphon
Flaskor, kapsyler och kapsyleringsverktyg
Star Sun för rengöring av all utrustning – hygienen är viktig!
Plasthandskar
Munskydd
Desinfektionsmedel/Alkohol

Ingredienser:

4 kg pale ale malt
190 g crystal malt
500 g vetemalt
100 g pilsnermalt
100 g Mosaic humle
100 g Citra humle
100 g Centennial humle
2 pkt Safe ale us05 jäst
Vatten

Så här gör du:

1. Värm 20 liter vatten till 70 grader.
2. Häll vattnet i lakkärlet och rör ner malten i vattnet.
3. Håll temperaturen på mäsken vid 64–67 grader och låt stå i 90 minuter. Rör regelbundet.
4. Värm upp lakvatten till 78 grader de sista 10 minuterna.
5. Påbörja lakning efter 90 minuter. Låt vörten rinna ner i en kastrull.
6. Tillsätt lakvatten (på 75–78 grader) till ett par centimeters nivå över maltbädden.
7. Inled vörtkoket när du har 25 liter vört.
8. Låt vörten koka i 60 minuter. Tillsätt 10 gram Mosaic (bittergivan) direkt vid start.
9. Tillsätt 40 gram Mosaic (smakgivan) när 10 minuter återstår.
10. Tillsätt 40 gram Citra + 30 gram Mosaic (aromgivan) när 2 minuter återstår.
11. Tillsätt 60 gram Citra + 20 gram Mosaic vid kokslut.
12. Stäng av värmen efter 60 minuter kok och sänk ner vörtkylaren.
13. Sätt på kylvattnet och kyl tills temperaturen är 20 grader.
14. Tillsätt jästen, förslut jäskärlet och sätt i jäsrör. Jäsningen startar normalt inom 1–2 dygn och rekommenderad jästemperatur för denna jäst är 17–18 grader.
15. När jäsningen avtagit, för över allt utom bottensatsen med en hävert till en ny hink.
16. Låt sedan grönölet genomgå en sekundärjäsning under två veckor.
17. Sista veckan torrhumlas ölen. Lägg då försiktigt i 50 gram Centennial humle.
18. 3 dagar senare lägger du i ytterligare 50 g Centennial humle.
19. Mät ölens Final Gravity för att kunna räkna alkoholhalt och för att se till att ölen är färdigjäst.
20. Genomför flasktappning och kom ihåg kolsyresättning! Cirka 5 gram socker per liter.
21. Förvara flaskorna mörkt i 10-18 graders temperatur.
22. Efter 2 till 3 veckor kan du provsmaka. Skål!

Fler DIY-tips:

Bygg din egen fågelholk
Smycken i ram