Just nu talas det om...

Just nu talas det om mjölkkrig, alternativ till gravstenar, cirkulära produkter och återvinning.
Dela artikeln

… döden. Ebolautbrottet har fått flera av oss att bli panikrädda för en plötslig sjukdom med dödlig utgång. Flera nya böcker på ämnet har utkommit, bland annat Anna Lindmans fina bok Den där jävla döden. Och om vi alla nu ändå ska dö, varför inte resa ett monument efter var och en av oss? Nu finns det en biologiskt nedbrytbar urna som förvandlar dig till ett träd efter din död. Istället för en park med massa stenar med inskriptioner på kan vi ha en skog att besöka våra gamla släktingar och vänner i. Ett värdigt sätt att avsluta sitt liv på kanske?

… mjölkens vara eller icke vara. Sociala medier-kriget mellan lobbyorganisationen Svensk Mjölk och Oatly efter den sistnämndes reklam ”Its like milk but made for humans” och ”No milk, no soy, no badness” har stegrats. Svensk Mjölk stämde Oatly för marknadsföringen som ansågs felaktig och Oatly svarar med att lägga upp all info i fallet på sin webbplats. Plötsligt dyker det upp flera artiklar i svenska tidningar om att mjölk kan vara skadligt för människor, så visst har det startat en ny debatt. Vi får se vem som vinner slaget om den heliga kon.

... den förpackningslösa produkten. Cirkulära produkter har varit på allas läppar ett tag nu, men det har varit svårt att hitta produkter som faktiskt är helt cirkulära. Men nu börjar revolutionerande initiativ dyka upp. Eller vad sägs om WikiPearl, ett skal som förpackar en produkt på samma sätt som, exempelvis, ett banaskal. Exempel på produkter med WikiPearl-skal är yogurt, glass och ost, allt förpackat i små runda portionsförpackningar som kan ätas upp, men som också tål att hållas i med fingrarna. Idén som Havrvard-professorn David Edwards kommit med innebär inte bara en minskning av förpackningar, utan har också en biomimetiktanke: Att härma naturens sätt att förpacka mat. Finns än så länge bara att köpa i vissa Whole Food butiker – men snart kanske trenden kommer hit. WikiPearls är inte enda produkten med dessa tankar, Loliware är ett annat företag som gör färgglada engångsmuggar som är goda att äta upp efteråt. När ser vi första produkten på svenska marknaden?

… 99,9 % av vårt skräp återvinner svenska hushåll. Men som återvinning räknas också de två miljoner ton (ca 60%) som går till energiåtervinning, det vill säga det som bränns och används till värme.