Så väljer du en miljöbättre julgran

Välj i första hand ekologisk och närodlad, i andra hand svensk och i sista hand en av plast. Så sammanfattas tipsen vid inköp av julgran för den medvetne julfiraren.
Dela artikeln

Julen kan vara en källa till miljöångest hos många medvetna konsumenter. Ett tips är att byta ut eller minska ner på några grejer varje år. Detta året kan det vara valet av julgran. Vill du ha julgran inomhus? Välj i första hand en närodlad, gärna om du känner någon som har skog som sköts utan gödsel eller bekämpningsmedel där du kan få en. De svenska granarna som kallas rödgran eller picea abies är ett bra alternativ. Många granar som säljs i Sverige är så kallade kungsgranar (abies nordmannia) som ofta kommer från danska granplantager, något som Naturskyddsföreningen råder en att undvika. De utsätts för mycket intensiv bekämpningsmedelsbesprutning. Det går att få tag i ekologiska granar från Danmark, eller svenska Kravmärkta. Det blir allt vanligare, och fråga gärna din granförsäljare om hen har någon, för att visa på att efterfrågan är stor. köp i sista hand en gran av plast, även om du tänkt använda den många år. De tillverkas oftast i Kina och är gjorda av pvc. I en gran av pvc-plast kan upp till 50 procent bestå av ftalater, mjukgörare, som tros vara hormonstörande. Du kan ibland hitta pvc-fria plastgranar hos vissa återförsäljare. Men det allra bästa är såklart att fynda en second hand. Detsamma gäller julgransfoten. Pynt till granen är ofta också rejäla miljöbovar. Här finns massor på second hand-marknaden, dessutom kan du skapa en giftfri gran med dekorationer av apelsiner med nejlikor i, pepparkakor, färglagda kottar, pinnar eller kransar av pilträ och annat fint från naturen.

Alternativa julgranar

För den som har en fin gran i trädgården kan ett alternativ vara att pynta den med ljusslingor och på så sätt skapa julstämning för grannarna.

Ett alternativ som passar de med lite plats är att ha en gran-gren som pyntas fint och står i en vas under julen. Fråga din julgransförsäljare om du kan få plocka med dig en gren som lossnat och ligger på marken.

! Glöm inte att använda en ljusslinga av led.

! När granen ska ut, lämna den till en återvinningscentral där den oftast mals ned och blir till fjärrvärme