Nu komposterar vi modet

Vilket är bäst: komposterbara eller återvinningsbara kläder? Är lång hållbarhet eller slit-och-släng att föredra? Med en vision om komposterbara kläder gav sig designbyrån Guringo tidigare i höstas in i diskussionen.
Dela artikeln

Begreppet ”cradle to cradle” fick i år en knuff framåt tack vare Stockholms modevecka vars senaste tema var ”hållbarhet inom mode och återvinning och smarta garderober”. Cradle to cradle betyder vagga till vagga och utgår ifrån tankar om en cirkulär ekonomi där alla produkter är antingen återvinningsbara eller komposterbara.

I samma veva som modeveckan gick av stapeln lanserade den stockholmsbaserade designstudion Guringo och magasinet Form en vision om komposterbara kläder som framtiden för modeindustrin. Erik Lindvall, en av grundarna till Guringo, hade tröttnat på att modeindustrins diskussion om hållbarhet alltid handlar om återvinning. Istället ville han lyfta fram möjligheten att producera kläder som har en kort livstid och snabbt går tillbaks till kretsloppet. Samtidigt som Eriks idé går tvärtemot föreställningen att ett plagg är bättre ju längre det håller, så omfamnar den också konsumtionshetsen som finns idag.

– Om vi kan tillverka kläder som konsumeras som mat, och som produceras på ett hållbart sätt, kan konsumtion till och med vara något bra, säger Erik. Och producerar man kläder som inte behöver hålla länge så är jag övertygad om att tillverkningen av dem kan bli både billigare och mer miljövänlig än idag.

Men att realisera dessa visioner är enklare sagt än gjort, vilket kläddesignern Matilda Wendelboe kan intyga. Redan år 2010 lanserade hon en jacka som var helt biologiskt nedbrytbar, och för att lyckas med det fick hon tillverka den av ett möbeltyg i ull -det enda fungerande material som då fanns att tillgå. Matilda ser dock inget självändamål i att producera komposterbara kläder. För henne är det en större revolution att lyckas ta fram så giftfria kläder som möjligt. Hon ser också att komposterbara kläder för andra problem med sig.

– De senaste åren har det varit mycket fokus på att hitta rätt material att tillverka komposterbara kläder av. Utmaningen framöver kommer istället bli att se över vad som händer när kläderna ska brytas ned. Frågan är om vi har resurserna som behövs för att kunna ta hand om komposteringen på bästa sätt, säger hon.

En tidig storskalig satsning på komposterbara kläder kom från Puma år 2013 då de lanserade sin kollektion ”InCycle”,vilken var den första att Cradle to Cradle-certifieras. ”InCycle” bestod av komposterbara skor och t-shirts, och utöver det en återvinningsbar ryggsäck och träningsjacka. Kollektionen säljs inte i Norden i dagsläget.

Läs mer

Houdinis Mia Grankvist om komposterbara kläder

Matilda Wendelboes eviga materiallopar