Han vill förenkla ditt liv

Minimalistgurun Joshua Becker har över en miljon följare på sin webbsida Becoming Minimalist. Fokus är hur du kan förhålla dig till ett liv med mer enkelhet, färre prylar och mer plats för liv, relationer, reflektion och upplevelser. I mars kommer han till Sverige för att prata på Caminos stora hållbarhetsdag: Framtiden är enkel.
Dela artikeln

Det har aldrig tidigare varit smidigare att arrangera något ihop med någon än det har varit med Joshua. Han svarar på mail direkt på morgonen i … USA (klockan 8 där, klockan 4 på eftermiddagen här), han svarar på det man frågar, han har rimliga synpunkter och han har koll på mötestider för Skype-konferenser och har inga diva-fasoner för sig. Kanske inte så oväntat när är han en av de främsta i världen på att prata om filosofin “mindre prylar – mer liv”, och dessutom en av de första.

Det var Joshuas granne som först introducerade honom till minimalism för snart sju år sedan när Joshua en helgdag, likt många andra dagar, skulle genomföra en storstädning i garaget. Han insåg att han faktiskt snarare var fastlåst vid sina prylar än att de gav honom den frihet han hade trott att han skulle få vid köptillfället. Strax därefter startade Joshua webbsidan Becoming Minimalist tillsammans med sin fru Kim Becker. Sajten handlar om deras resa mot en mer minimalistisk vardag och filosofiska aspekter förenat med ett enklare liv.

Som tvåbarnsförälder har Joshua fokuserat en hel del på livet med småbarn och i senaste boken Clutterfree with kids vill han hjälpa föräldrar att leva enklare och mota prylarna i grind.
– Barn som har färre saker lär sig bli mer kreativa genom att utveckla sin fantasi. Dessutom utvecklar de ett längre koncentrationsspann om inte ständigt nya prylar dyker upp framför dem, skriver han på bloggen.

"Även om minimalism handlar mycket om att minska antalet prylar så handlar det också mycket om idéer om vad man lägger sin tid på."

Men även om minimalism handlar mycket om att minska antalet prylar så handlar det också mycket om idéer om vad man lägger sin tid på, vilka åtaganden man har, hur många olika mål man försöker uppnå, vad man lägger negativ energi på, skulder man har och hur mycket man pratar. Joshua säger:
– Använd färre ord. Håll ditt tal rent och ärligt. Mena vad du säger. Undvik skvaller.

Men även att minska antalet artificiella ingredienser i mat, försöka äta renare mat, undvika för mycket mediciner, minska tid framför datorn och undvika multitasking är del av Joshuas filosofi kring minimalism.

Över en miljon människor besöker webbsidan varje månad. Joshua har ett fint sätt att skriva, som är både ”filosofiskt” och tilltalande för en bredare publik som längtar efter en mer meningsfull tillvaro. De allra flesta kan anamma en minimalistisk livsstil helt- eller delvis, är budskapet.
– Fördelarna med att leva minimalistiskt är många; du får större finansiell frihet, mindre stress och får det enklare att städa. Det är bättre för miljön med minskad materiell konsumtion, du blir mer produktiv, blir en bra förebild för dina barn och kan ägna dig åt ett arbete som du verkligen gillar men som kanske betalar sämre. Dessutom får du mer tid till vila - något som de flesta av oss behöver, du får det lättare att hitta saker och kan bo på en mindre yta, berättar Joshua.

Joshua kommer delta på Caminos stora hållbarhetsdag den 9 mars och prata inför en stor andel företag och entreprenörer, och han har många saker han vill skicka med till företag som vill förbereda sig för allt mer medvetna och kräsna konsumenter:
– Satsa på kvalitet, kvalitet, kvalitet. Och kliv bort från idéerna om planerat åldrande. Satsa mer på upplevelser, det är vad konsumenter kommer önska mer av i framtiden.

Läs mer!

Caminos text om Joshuas bok Clutterfree with kids.

Minimalismens påverkan på miljö

Prylarnas påverkan på barn

10 steg till att förenkla ditt liv