Stefan Sundströms kaffeost

I Stefan Sundströms bok "Stefans Stora blå" delar han med sig av upplevelser för själen och magen. Här ett recept på kaffeost.

Du behöver:
2 l icke homogeniserad mjölk eller fetast möjliga eko-mjölk
1 tsk ostlöpe

Gör så här:
Värm två liter mjölk långsamt till 37 grader, alltså fingervärme. Pytsa i en tesked av ostlöpen. Rör försiktigt med en visp så att den sprider sig. Låt mjölken sedan stå i 10 minuter. Kolla sedan med en sked om den stelnat. När den gjort det tar du vispen och rör långsamt sönder den stelnade mjölken, så att det blir gryniga bitar och vätska, det är vassle som du ska sila av.

Sedan häller du upp allt i ett durkslag och låter vasslen rinna av, gärna över natten. I durkslaget ligger på morgonen sedan en vackert formad ost. Lägg bitar av osten i ditt kaffe så att den smälter och ger en väldigt god smak till kaffet.

(!) För att göra kaffeost behöver man ostlöpe. Den kan tyvärr vara svår att hitta i matbutiker söder om Norrbotten.

Tips: Vasslen kan du använda till att baka bröd med, eller till och med koka messmör. Men det är en ganska långsam process och på två liter får du inte mycket.

Detta recept kommer ifrån musikern och författaren Stefan Sundströms bok Stefans Stora Blå som handlar om hans friår i Norge.

Läs mer