Caminos stora hållbarhetsdag på UR Play

Årets upplaga av Caminos stora hållbarhetsdag, med temat "Framtiden är enkel" hade besök av ett inspelningsteam från UR Samtiden. Nu har programmet sänts i Kunskapskanalen och videoklippen är därmed tillgängliga här via UR Play.

Titlarna på klippen stämmer inte alltid exakt med titeln på programpunkten i programmet men det går att läsa texten från programmet under respektive klipp. Det avslutande passet med Karin Adelsköld filmades inte på grund av hennes kontrakt med svt. Vi tackar UR för möjligheten och önskar trevlig tittning!
 

Framtiden är enkel: Fem tecken på vårt ökade behov av förenkling
Grogrunden för minimalism, downshifting eller enkelhet har nog aldrig varit starkare. Ingemar Tigerberg presenterar fem tecken denna utveckling tillsammans med en kort bakgrund till drivkrafterna.
Medverkande: Ingemar Tigerberg, redaktör Camino.

 

Minimalism: The Life-Giving Pursuit of Less
Den amerikanska minimalistgurun Joshua Becker har över en miljon följare sin blogg Becoming Minimalist. Med ett poetiskt språk beskriver han ett liv där materiella ägodelar får lite plats och relationer får ta mer plats. Han har gjort det till sin livsuppgift att hjälpa andra hitta ett mer meningsfullt liv.”Även om minimalism handlar mycket om att minska antalet prylar handlar det också mycket om idéer om vad man lägger sin tid på” menar Joshua.
Medverkande: Joshua Becker, minimalistguru, bloggare och entreprenör

 

Designad enkelhet - Företagen, entreprenörerna och personerna som förenklar våra liv
Vad finns det för affärer att göra i en enklare framtid? Vad kan företag, entreprenörer, kommuner och politiker göra för att förenkla för konsumenter och medborgare? Vi har tagit hjälp av några experter på design och entreprenörskap inom enkelhet och minimalism för att spåna på hur en enklare framtid skulle kunna designas.
Medverkande:
Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen
Martin Willers, Founding Partner & Head of New Business, People People
Brita Hahne, Grundare/VD, Smpl
Johanna Stål, chefredaktör Camino

 

Om att förenkla för att förtydliga
Diana Uppman kammade hem titeln som årets trendagent 2004/2005. Idag är hon VD för designbyrån som har "Simplify to Clarify" som måtto och hjälper organisationer att förenkla sina affärsplaner och hitta till till kärnan. BVD har dessutom forskat kring varför färre val leder till större försäljning och förbättrad hållbarhet. 
Medverkande: Diana Uppman, VD och omvärldsanalytiker, BVD​​

 

Enkelhetens psykologi: Mår människan bättre av färre val och hur gör vi det enklare för människor att leva hållbart?  
Friheten att bestämma över våra liv har aldrig varit större för en stor del av mänskligheten. Samtidigt finns mycket som tyder att varken vi eller planeten mår bra av alla valmöjligheter. Caroline Petersson samtalar med två psykologer och en omvärldsanalytiker om vinster och förluster med ett samhälle med mindre prylar och färre beslut.
Medverkande
 Jenny Jägerfäld, psykolog och författare känd bl.a. från SR "Spanarna i P1"
Niklas Laninge, psykologstudent och entreprenör, grundare till dailybitsof.com 

Diana Uppman, VD och omvärldsanalytikerBVD​​
Caroline Petersson, marknadsansvarig Camino