10 sätt att leva enklare och spara pengar

En enklare, mer minimalistisk livsstil gör att du kan leva mer på mindre. Här ger Caminos Johanna Stål några av sina bästa tips på vägen dit.
Dela artikeln

1. Att rensa hemma och sälja på loppisar, köp-& sälj-sidor eller i lokala grupper kan ge en hel del klirr i kassan. Men försök att komma ihåg vad en vara kostade när du köpte den och fundera över hur mycket du hade kunnat spara genom att tänka till vid inköpstillfället istället.

Det viktigaste du kan göra är att inte överhuvudtaget köpa hem saker du inte behöver.

2. Låt dig inspireras av förebilder som passar din målbild, radera sådana du följer på instagram, facebook eller bloggare som enbart uppmuntrar till inredning, pryl- eller modeinköp.

Följ personer som lever så som du verkligen skulle vilja leva.

3. Avstå från att prata om nya inköp eller fråga om andras konsumtion, exempelvis genom att påpeka att någon har en snygg tröja, en häftig bil eller en vacker kökstapet. Öva på att berömma personers inre egenskaper istället, såsom att hen är generös, hjälpsam eller kan mycket.

Öva på att värdera inre egenskaper snarare än det yttre.

4. Ta tillvara på saker som redan finns. Det kan handla om matrester som vanligtvis slängs eller kläder som gått sönder. Vill eller kan du inte laga själv, så är det en bra investering att lämna in det till en sömmerska, skomakare eller reparatör.

Lägg tid på att vårda de saker du har och de kommer öka sitt värde för dig.

5. Se dig om i naturen, Vad kan du ta hand om, som annars går till spillo? Du kan börja med trädgården, göra en omelett på maskrosor, pesto på kirskål eller saft med violblommor. Under hösten är det högsäsong för bevarandet; med massor av människor som inte hinner ta hand om sina trädgårdars frukter, dessutom är det lätt att hitta vilda nyponbuskar, björnbär och annat ätbart i naturen som andra inte hinner plocka av. Men du, som inte längre har så mycket prylar att inhandla, har mer tid för att ta hand om naturens skafferi.

Ta vara på alla gratisresurser i naturen.

6. Min mormor lärde mig tänka att det inte är intäkterna som gör mig rik utan utgifterna som gör mig fattig och jag har försökt leva efter den devisen. Att aldrig handla på kredit, att undvika så långt som möjligt att skaffa stora fasta utgifter och att se till att ha ett system för att handla begagnat i “förväg” så att det aldrig helt plötsligt dyker upp stora behov som man inte räknat med, exempelvis en ny klädstorlek till barnen.

Planera dina inköp så är det lättare att handla begagnat och undvika dyra impulsköp.

7. Kanske kan det här vara den tråkigaste punkten, men den handlar om att välja bort och säga nej. Prioritera. Allt för många aktiviteter och sysselsättningar tröttar ut oss och börjar ta energi snarare än ge. När livet bara blir en lång “att-göra-lista” är det inte så roligt att leva längre. Då kan det vara bra att anamma lite zen-filosofi och byta ut “att göra” mot att fråga sig själv “behöver detta göras?”.

Skala bort det som inte är viktigt eller ger dig (eller någon annan) stor glädje.

8. Vi är många som vill gå ner i vikt, börja träna, fortbilda oss, gå en kurs i yoga eller måleri, börja odla, lära oss ett nytt språk eller byta jobb. Helst på samma gång. Istället lyckas vi inte fullt ut med något av det. Prioritera vilket som är nummer ett för dig just nu, så slipper du dessutom slänga ut pengar på något som ändå bara kommer leda till stress.

Sätt upp ett mål i taget och du ökar chansen att uppnå det.

9. Betala av dina skulder. Många skulder, både monetära eller samvetesskulder drar ner på vår energi och kostar oss mycket. Att börja betala tillbaka lite i taget är vägen framåt. För monetära skulder så handlar det om att sätta upp en realistisk avbetalningsplan, gärna ihop med banken. När det handlar om att ge tillbaka till människor som har hjälpt dig vid olika tillfällen så kan det handla om att du uppmärksammar dem genom ett handskrivet brev, bjuder på middag eller passar deras barn/hund. Uppskattas oftast mycket mer än något väldigt påkostat.

Betala tillbaka på dina skulder, men i en lagom takt.

10. Om du lyckas med alla ovanstående punkter så kanske du har möjlighet att gå ner i boendestorlek och till och med minska din arbetstid, om det är vad du vill. Och ägna dig åt det du tycker är viktigt.

Det är dags att se över vad som återstår av dina drömmar, när du skalat bort delar av det som håller dig borta från dem.