6 sätt att fixa middagen och umgänget i vardagen

Intresset för matlagning har aldrig varit större. Samtidigt brottas många med att få vardagen att räcka till både matlagning och det sociala umgänget. Här är några tips för hur vardagsmaten kan bli roligare, mer social och meningsfull.

1. Starta ett matlag
Det klassiska sättet för att få mer tid och roligare variation på maten är att starta ett matlag. Det kan vara med dina närmsta vänner, med grannarna eller kollegorna på jobbet. Bra att tänka på är att lägga ambitionsnivån på rätt nivå från början, både vad gäller maten som sådan och hur ofta ni vill ses.

Ett tips för ökad flexibilitet är att göra det möjligt att vara med även om man inte kan vara fysiskt närvarande, genom att erbjuda matlådor. Är man en mindre grupp kan man också göra dubbla portioner till medlemmarna vilket gör det möjligt också att ta med en vän/gäst och laga mat mindre ofta.

2. Ät middag med en främling
Ett perfekt sätt att kombinera vardagens matlagning med att utöka ditt sociala nätverk är att bjuda eller besöka en främling på middag. Runt om i landet har det poppat upp flera Facebook-grupper som inbjuder till just sådana möten. Främling på middag är den samlande nationella gruppen, men därutöver finns också flera lokala och regionala grupper bland annat i Skåne, Umeå, på Gotland och i Göteborg.

3. Bjud hem en nyanländ
Många har åsikter och pratar om vikten av integration i samhället. Men hur bidrar du rent konkret? Invitationsdepartementet är en ideell förening som samarbetar med SFI-skolor runt om i landet för att ge fler invandrare en möjlighet att träffa svenskfödda i sin vardag och få ett naturligt sammanhang att öva sig på svenska språket.

Invitationsdepartementet kan du läsa om vart det redan finns lokala initiativ och anmäla intresse för att vara med. Du förbinder dig inte till något genom att anmäla intresse.

4. Gå på restaurang – hos grannen
Kanske tillhör du den som inte själv känner för att vara organisatör av en middag eller ett matlag, men gärna deltar när andra styr upp något. Ett nytt fenomen som funnits ganska länge i USA och som nu börjar dyka upp också i Sverige är så kallade pop-up-restauranger, det vill säga tillfälliga restauranger som kan dyka upp lite här och var, exempelvis hemma hos någon av arrangörerna. Ett exempel på trenden är Eat with som går ut på att man äter middag tillsammans med nya människor hemma hos olika kockar.
I stadsdelen Utby i Göteborg har tre vänner och boende i området startat Gris & Grädde och en gång i månaden bjuder de in människor till sina respektive hem för en matupplevelse utöver det vanliga. En stor skillnad mot att gå på vanlig restaurang är att du mer eller mindre ”tvingas” att vara social med de andra middagsgästerna.

5. Bli medlem i en boendegemenskap
Intresset att bo kollektivt ökar igen i Sverige, vilket märks inte minst genom flera nya satsningar på så kallade bo- och byggemenskaper runt om i landet. En central del av de flesta av dessa boenden är att det finns ett storkök där man på mer eller mindre regelbunden basis har matlag och erbjuder mat till självkostnadspris. Flera boendegemenskaper erbjuder också utomstående att få vara med i dessa matlag antingen som tillfällig gäst, eller genom att bli medlem i en intresseförening.

kollektivhus.nu hittar du en översikt av befintliga och planerade bogemenskaper över hela landet.

6. Engagera dig i ett folkkök
Det finns många storkök som inte används kvällstid och som kan utnyttjas för att laga mat till många. I Umeå arrangeras sedan 1999 ett folkkök tre söndagar i månaden på Hamnmagasinet och i stadsdelen Majorna i Göteborg har boende i området arrangerat middagar på en gammal fritidsgård som numera fungerar som aktivitetshus.