Bonden som hyllas av krögarna och jagas av myndigheterna

Maja Andersson har sett danska dokumentärfilmen Good Things Await om en biodynamisk bonde som försöker följa sin övertygelse i ett samhälle som är hårt mallat och reglerat.

Kor i solig hage. Vattendroppe på grässtrå. En gråhårig äldre man i arbetskläder som spejar ut över sina ägor. Inledningsscenerna i danska Phie Ambos dokumentärfilm Good things await (2014), som visades på Doc Lounge Göteborgs höstpremiär, bjuder på klockren landsbygdsidyll. Men bondelivet består förstås inte bara av vackra dagar i motljus, särskilt inte om du som Niels Stokholm är biodynamisk bonde och försöker följa sin övertygelse i ett samhälle som är hårt mallat och reglerat.

Good things await är ingen konventionell dokumentär – den ger ingen ordentlig introduktion till grundkonflikten och inte heller till den biodynamiska filosofin, som enkelt sagt bygger på ekologisk odling och en typ av astrologi. Istället pytsas informationen ut lite här och där under filmens gång och betraktaren får på egen hand lägga pusslet. När man ser hur Niels fyller horn med kogödsel och gräver ner dem i jorden förstår man att detta är ett säreget sätt att bedriva jordbruk idag. Biodynamik är ”sanningen” enligt Niels. Det anser dock inte de oannonserade inspektörerna som går runt på gården i blåställ och kommenterar att vattenhon är tom. Här blir krocken som mest konkret: enligt den biodynamiska läran är det onaturligt för kor att dricka hela tiden, men enligt dagens djurskyddslagar ska de ha ständig tillgång till vatten. Myndigheterna anmäler Niels och han kallas upp i rätten.

Parallellt med detta berättas en annan historia. Niels och Rita levererar råvaror till förstaklassiga krogar världen över och en restaurangchef kommer på besök och vill köpa hela gården för att bli självförsörjande. Toppkockarna vill alltså storsatsa på biodynamiskt odlade produkter, samtidigt som myndigheterna skickar Niels till rättssalen. Dessa två spår bildar ett intressant utsnitt av dagens samhälle och den heta diskussionen för eller emot alternativa odlingsmetoder.

Good things await är en vacker dokumentär. Ibland blir det tröttsamt med blommor i närbild, men generellt gör bildberättandet att filmen blir behaglig att se, nästan lugnande. Den skriver dig inte på näsan, utan föder tvärtom många frågor. Vem har rätt? Vad är egentligen det naturliga för kor? Missköter Niels och Rita sina djur, eller är det tvärtom så att de har kunskaper som dagens myndigheter har förlorat (eller valt bort)? Tankarna som rullar igång i huvudet ackompanjeras av mystisk a capella-sång i molltoner. Detta gör förstås inte biodynamiken mindre mystisk, och jag undrar lite över musikvalet. Men kanske är det helt rätt soundtrack till en lära som säger att en ko som fått mask bör botas med rödbeta två dagar före fullmåne. Underligt? Mja, byråkraterna lär knappast bli blidkade av denna film. Men kanske, liksom undertecknad, fascinerade och tankfulla.