Halloumi och zucchinibiffar

Påsk, jul och andra högtider innebär ofta ett överdåd av kött, I I kokboken Veggivore är recepten sammansatta med filosofin att kött används mest som kryddda.

4 portioner

½ kg zucchini
2 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g halloumiost
1 ägg
½ dl Maizena
1 dl panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
½ dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad mynta
svartpeppar
olivolja till stekning

Gör så här

Halvera och kärna ur gurkan med hjälp av en sked. Riv eller skär gurkan i småbitar. Salta, ca 2 tsk och låt gurkorna rinna av i ca 30 minuter. Pressa ur vätskan med händerna. Blanda pressad vitlök, olja och citronsaft i en skål. Häll i yoghurt, gurka, salt och peppar. Blanda väl. Häll gärna ett par teskedar olivolja över. Låt stå kallt till servering. Riv zucchinin grovt. Blanda rivet med 2 tsk salt, lägg det i en bunke och låt stå i 30 minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Riv osten grovt. Lägg zucchinirivet i en sil eller silduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Det är mycket viktigt att det mesta av vätskan pressas bort, ju torrare zucchiniriv desto fastare biffar. Blanda rivet med lök, ost, ägg, Maizena, panko, örter och peppar. Forma till små biffar eller bollar. Stek i rikligt med olivolja i 3–5 minuter. Låt biffarna rinna av på hushållspapper. Servera med tzatziki och till exempel tomat och rödlök.

Tips:

Vill du testa en annorlunda variation på den traditionella tzatzikin så är här ett bra tips. Blanda 3 dl tjock yoghurt med 1 grön paprika, i små tärningar, ½ fint hackad purjo, 2 msk citronsaft, 1 msk olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, och 1 dl russin. Smaka av med salt och peppar.

Läs mer