"En av de coolaste grejerna med att tjäna pengar är att kunna bjuda andra"

Björn Natthiko Lindeblad är före detta finansvalpen som blev skogsmunk och levde helt utan pengar och ägodelar i 16 år och som idag försörjer sig på att berätta om sina erfarenheter.

Under dina 16 år som munk hade du inte med pengar att göra överhuvudtaget. Hur har denna upplevelse påverkat din syn på pengar?
– Som skogsmunk är du helt utelämnad till andra människors generositet. Jag har tränat mig i att ha mina preferenser på en låg nivå och är medveten om hur lite jag behöver för att ha det bra. Jag har ingen ideologi om att det är fel att ha prylar, men om man förväntar sig varaktig lycka ifrån sina prylar då är man fel ute.

Kan du sakna ibland att inte behöva tjäna egna pengar?
– Absolut. Efter sju år i Thailand började jag som munk i England, där vi en gång i veckan gjorde allmoserundor på High Street. Jag har ett särskilt starkt minne av när vi står en dag utanför Sainsbury's och det kommer fram en äldre dam som vill ge mig en stor sedel. När jag svarar att vi inte kan ta emot pengar, svarar hon att ”åh, jag önskar att jag inte heller behövde hantera pengar”. Det är tydligt att pengar förstärker den individualistiska sidan hos oss människor och skapar ett beroende. Jag har många kompisar från Handelshögskolan som har sagt att de ska dra sig tillbaka efter de fyllt 40 när de har tjänat tillräckligt mycket, men än så länge har ingen gjort det.

Hur använder du de pengar du tjänar idag?
– En av de coolaste grejerna med att nu tjäna pengar är att kunna bjuda andra på saker. Jag tycker om idén om att skänka 10 procent av det jag tjänar, och har fem olika välgörenhets-organisationer som jag stödjer. När talarbranschen är död i januari åker jag bort på lite längre resor. Jag är totalt usel på att stoppa undan för pensionen. Du kan tänka dig hur det orange kuvertet ser ut när man inte har tjänat en krona på 20 år.

Varför är du usel på att spara?
– Dels för att jag inte litar på att det finansiella systemet kommer att finnas kvar i sin nuvarande form om 15 år. Sedan har jag också en uttalad strävan att inte dela upp mitt liv i arbete och fritid. Jag ser det inte som att jag kommer att sluta jobba, utan att jag som 70-åring ska kunna fortsätta verka som föreläsare. Och kanske har jag då skrivit en bok.

Läs mer: Fler perspektiv på pengar