"I nuläget lever jag på 6000 kronor i månaden"

Göran Hådén är ledamoten i Miljöpartiets partistyrelses arbetsutskott som 2014 kandiderade till riksdagen med löftet att skänka bort hälften av sin lön om han blev invald.

Du har gjort det till en grej att leva på så lite pengar som möjligt. Varför?
– Jag vill vara till så stor hjälp som möjligt för de som har det svårt, samtidigt som jag själv lever ett lyckligt liv. Ända sedan tonåren har jag tänkt att det är logiskt att leva så och det var det som fick mig att engagera mig i Miljöpartiet. I nuläget lever jag på 6 000 kronor i månaden. På den nivån försakar jag inte något som jag vill ha.

Hur är det möjligt att leva på så lite?
– Jag bor i en etta i centrala Härnösand som kostar 1 800 kronor i månaden. Det är en överbliven yta från ett 1 800-talshus på 18 kvadrat, som man valde göra en lägenhet av. Att bo litet underlättar för resten av min livssyn eftersom jag inte har plats för att köpa på mig en massa grejer. Min tidsflexibilitet hjälper också till att hålla nere kostnaderna då jag har tid att laga egen mat, göra matlådor och kan välja tågavgångar på ovanliga tider när jag ska resa.

Finns det inget du känner att du offrar?
– Nej, jag är så lycklig med allt jag redan har tillgång till. Utöver politiken har jag fullt upp med gratisnöjen och lågprisnöjen som jag trivs väldigt bra med. Jag har testat olika dyra upplevelser, exempelvis att hoppa fallskärm, resa och gå på konsert, men gräset är sällan grönare på andra sidan. Nyckeln till lycka är inte att jaga kickar, utan att känna sig nöjd i vardagen.

Är din livsstil hållbar också i framtiden tror du?
– Ja, absolut, det är därför jag har valt att leva med frivillig enkelhet. Jag räknar med att mina utgifter kommer att ligga på ungefär samma nivå genom livet, medan mina inkomster däremot kommer att variera. Det känns som att jag har ganska stora möjligheter att reglera det själv. Just nu tackar jag nej till jobb för att jag inte behöver mer pengar och för att jag själv vill styra över min tid.

Läs mer: Fler perspektiv på pengar