Do It Yourself: Grodda

Trött på kål, rotsaker och pumpa? Lätta upp säsongens grönsakslåda med groddar! När bönor, linser och frön groddas frigörs en rad olika näringsämnen, vilket gör dem perfekta för vintersega kroppar. Att grodda i påse är ett enkelt sätt att komma igång.

Du behöver

En bit tyg som släpper igenom vatten, till exempel linne eller hampa
Symaskin eller nål och tråd
Snöre
Eventuellt en säkerhetsnål
Valfri mängd torkade ekologiska linser, bönor eller frön. Obs! Tänk på att inte ta för stor mängd eftersom de måste ha plats att svälla och spira.

Gör så här

1. Sy en groddpåse: Klipp till en bit tyg, förslagsvis 15x40 cm stor. Vik den på mitten, kortsida mot kortsida, och sy ihop på båda sidor. Lämna öppet högst upp. Den ambitiöse kan sy en kanal för snöret vid öppningen, men det går lika bra att bara fålla kanterna och hänga upp påsen med ett snöre och en säkerhetsnål fäst i påsens ena hörn.

2. Grodda: Blötlägg bönorna/linserna/fröna i en skål över natten. Skölj dem sedan i ett durkslag och töm över dem i groddpåsen. Häng upp påsen på lämpligt ställe och placera en skål under som vattnet kan droppa ned i. Skölj groddarna två gånger om dagen genom att fylla skålen med vatten och doppa påsen däri. Snart kommer du att se att det börjar spira i påsen, det bildas små ”svansar”. Upprepa sköljningsproceduren tills groddarna fått önskad storlek. Förvara i kylskåp och ät inom några dagar.

Tips!

  • Groddar utvecklas bäst i mörker.​
  • Om du föredrar att grodda i burk, gör en sökning på internet. Där delar entusiaster med sig av smarta idéer på hur man gör sin egen groddburk med enkla medel.
  • Många butiker, särskilt sådana med ekoinriktning, säljer bönor, linser och frön i lösvikt. På så vis kan du köpa just den mängd du behöver.