"Gamla" material gör comeback

Allt fler längtar efter en annan modevärld, där stil är förknippat med kvalitet snarare än kvantitet och där vi kan klä upp oss utan att skada miljön. Kan den gamla tidens trotjänare hjälpa oss på vägen?
Dela artikeln

Idag råder stor medvetenhet om bomullens negativa effekter på miljön och allt fler börjar ifrågasätta den förhärskande slit-och-släng-mentaliteten. Och så finns den etiska aspekten av modeindustrin: När ens kläder sys på andra sidan jorden, hur ska man kunna känna sig säker på att produktionen sker på ett schysst sätt? Allt fler röster menar att vi borde återupptäcka naturmaterialens potential. Ull, lin och hampa är alla material som använts i årtusenden och som är hållbara både fysiskt sett och ur miljösynpunkt. Dessutom kan de produceras även på kallare breddgrader, exempelvis i Sverige. Kanske är det dags för de klassiska materialens renässans?

Hampa håller länge
Textilier av hampa kan ta sig en mängd olika skepnader. De kan vara allt från tunna och silkiga till grova och säckvävsliknande, vilket gör att hampan lämpar sig för många olika sorters plagg. Kläder i hampa har också både värmande och svalkande egenskaper beroende på i vilken miljö de bärs. Materialet är mycket slitstarkt och vattentåligt – faktum är att Levi’s tillverkade sina första jeans i hampa för att möta guldgrävarnas behov av tåliga byxor. Hampan växer snabbt, behöver inte besprutas och kan växa i princip var som helst. Det är tillåtet att odla industrihampa i Sverige, men än så länge går det trögt. Idag odlas merparten av all hampa i Kina. Matilda Wendelboe är en svensk designer som hyllar hampan och använder dess olika egenskaper till att skapa både rejäla ytterplagg och tjusiga klänningar.

Elastisk ull
Plagg gjorda i ull både suger upp fukt och isolerar, vilket gör dem utmärkta när du behöver kläder som håller dig varm. Ullfibern är också mycket elastisk, vilket dels gör ulltyger hållbara och dels gör att de inte blir särskilt skrynkliga. Ullen är känd för att vara ett material som ”tvättar sig självt”, vilket gör att du oftast kan nöja dig med att vädra plaggen istället för att tvätta dem. Idag tas ungefär en fjärdedel av all svensk ull tillvara – resten kastas bort, grävs ned eller bränns upp. Detta kan jämföras med vårt grannland Norge som använder nästan 80 procent av sin ull, enligt ett examensarbete vid Textilhögskolan i Borås. Hållbara herrklädesmärket Uniforms for the Dedicated satsar stort på up-cycling och säljer bland annat ytterplagg och byxor som innehåller återvunnen ull.

Långlivat linne
Lin odlades förr i stor skala i Sverige, främst för att kunna producera klädestyg. Linet blir sällan angripet av skadedjur och kräver heller inte särskilt mycket gödning. Detta, i kombination med en skonsam beredningsprocess, gör det till ett miljösmart material. Linne är också mycket slitstarkt och smutsavvisande. Växbo Lin är ett av få kvarvarande linneväverier i Sverige. De är främst inriktade på hemtextilier, men säljer även accessoarer som sjalar och flugor i 100 procent lin. Samtliga produkter är dessutom märkta med Bra Miljöval.

Är det inte dyrt?
Kläder gjorda av ull, lin och hampa är alla relativt dyra och exklusiva idag, särskilt om de är tillverkade i Sverige. Samtidigt gör materialens hållbarhet att plaggen kan hänga med länge. En hamparock av god kvalitet är dyr vid inköpet, men sedan slipper du köpa nytt på många år. För att inte tala om miljökostnaderna – de är garanterat lägre än för exempelvis bomullsplagg.