Hon odlar lin för att visa klädernas värde

Lina Sofia Lundin är konstnär och författare till boken Naturlig färgning. I projektet "Seed to garment" ska hon sy kläder av egenodlat lin, för att visa ett klädesplaggs verkliga pris.
Dela artikeln

Varför inte bara köpa ett färdigt linnetyg?
– Jag har arbetat mycket med färgning och haft koll på det, men materialet vet man aldrig var det kommer ifrån. Där väcktes intresset: vad kan jag odla i Sverige? Är det möjligt att kontrollera hela processen? Förr var linodling något som alla bemästrade runt om på gårdarna, det är basala kunskaper som vi nu har tappat.

Är det ett problem tycker du?
– Om vi ska skapa ett hållbart samhälle är det viktigt att se saker som en helhet. Jag räknar med att det kommer att ta minst fyra år innan jag har färdiga plagg – det säger en del om hur vi värderar våra kläder idag. Genom att dokumentera projektet och göra materialet offentligt vill jag göra det förståeligt för andra: det här är vad ett par byxor kostar i arbete och tid, men idag köper vi dem för 199 kronor.

Tror du på ett återtåg för linet i stor skala i Sverige?
– Jag tror inte att det är realistiskt i dagens ekonomi eftersom processen är för dyr, men jag tror på ett mindre återtåg. Att konsumera som vi gör idag är inte rimligt, vi måste förändra relationen till våra kläder. Jag hoppas att det här projektet kan bidra till det. Förr lade vi ju linnet i brudkistan, det var det finaste vi hade.

I höstas bjöd du in allmänheten att hjälpa till med skörden. Är det viktigt för dig att involvera andra?
– Ja, en tanke med projektet är att det ska vara socialt engagerande. Det kom jättemycket folk till linryckarhelgen och man kände hur viktigt det är med plattformar där vi träffas, pratar och hjälps åt.