8 vackra vandringar i Europa

Människan är skapad för att vandra. Men alla vill inte bestiga berg och tälta. Håkan Stenlund guidar dig till europeisk vandring med stil, god mat och sköna upplevelser.

Människans sinnen skapades inte för motorvägen, utan för att gå. Då upplever vi allt som bäst. Visst, fjällvandring var länge en del av folksjälen. Att likt snigeln bära med sitt hem på ryggen, en ryggsäck fylld med trist mat och ett regnvått tält, var en återkommande strapats som utfördes med varierande bravur. Sedan blev vi bekväma och plötsligt upptäckte vi att det går att vandra på ett helt annat vis. Vi lämnade ryggsäcken hemma och började njuta av det goda livet. Dagsturer blev en melodi. Faktiskt finns det få saker som är så välsignat för aptiten som en hel dag till fots. Aldrig smakar trerättersmiddagen så bra som när du gjort dig förtjänt av den. På detta vis har man vandrat på kontinenten så länge som det funnits vandrarhem. Där kan du knalla utan att ta med mer än vad som ryms i en skolväska.

En vandring kan handla om alltifrån dagsturer genom böljande vingårdar till månadslånga pilgrimsfärder. Egentligen finns ingen begränsning, så länge som du har sköna skor. Det är det enda praktiska rådet: Se till att du går i väl ingångna skor. Du ska ha med en dagsturssäck där en vattenflaska, en regnjacka och din kamera ryms. I övrigt – njut av det som vägen ger. Självklart har de svenska fjällen fortfarande några av de bästa och vildaste vandringslederna i Europa. Men det finns möjligheter även för dig som tycker att livet bortom turen är annat än frystorkad mat och ett för tunt liggunderlag. Det finns platser där du kan vandra med stil och leva med klass. Så vad väntar du på, egentligen? Njut av vår och höst i Europa. Då är det mindre trängsel, bättre priser, renare luft och godare mat. Men packa vandringskängorna och hoppa på tåget.

1. El Camino de santiago

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela blev populär igen efter att författaren Paulo Coelho knallat den. Innan dess räknades pilgrimerna i tusental, nu räknas de i hundratusentals. Vandringen startar egentligen där du bor för att sluta vid den helige Jakobs grav i Santiago de Compostela. Men de flesta väljer att börja i franska Pyrenéerna. Därifrån tar det mellan 30 och 40 dagar att nå fram. Men det viktiga är inte att komma fram snabbt, utan att du på vägen finner dig själv. caminodesantiago.me.uk

2. Val d’Anniviers

I utkanten av övre Rhônedalen ligger Val d’Anniviers, en plats med allt från vingårdar till evig glaciärsnö. Du börjar din vandring vid järnvägstationen i Sierre, sedan går du upp till klassiska St Luc, för att sedan fortsätta runt dalen med nytt hotell och ny by varje dag. Bagaget har du redan checkat in, så det körs med postbussen till nästa hotell. Bekvämare och bättre blir inte alpvandringen. Och sista dagen går du på vinprovning genom Rhônedalen.
sierre-anniviers.ch

3. Limone

​Alpes Maritimes heter bergen nära Nice. Vandring kring Limone är en vandring bland av havssalt beströdda berg. Området heter Piemonte och du som kan ditt vin känner redan smaken av ett glas uppfriskande Pio Cesare Arneis. Detta är riktiga alper, låt inte närheten till havet spela dig ett spratt, men samtidigt italiensk La Dolce Vita. Det goda livet i vandringsskor.
limonepiemonte.it

4. Kroatien

Det råder charterfeber till Kroatien och det är lätt att förstå. Landet är både vackert och inbjudande. För dig som inte gärna hänger på stranden eller på solterrassen finns flera magnifika berg att utforska. UNESCO-skyddade nationalparken Plitvice är förstås ett mål, men en personlig favorit är bergen i nationalparken Paklenica. En bra utgångspunkt är kusten kring staden Starigrad.
se.croatia.hr

5. Toscana

Det är dumt att hoppa över Toscana i Italien. Det är nämligen för trevligt för att glömma. Gå från underskattade Sienna till självklara Florens. rakt genom vinhjärtat i Chianti. Förr eller senare kommer du att likt både romare och etrusker att nå Florens, till fots. I år hålls en speciell vandringsfestival i hela Toscana.
turismo.intoscana.it

6. Montenegro

Montenegro är en europeisk lilleputt med 650 000 invånare. På kusten är turismen vardagsmat, men bland bergen är det lugnt och billigt. Tre öl och en macka stor nog att göra två personer mätta kostar 4 euro. Vandringen kring Kolasin är varierad och bra. Vid kusten är Kotorfjorden en personlig favorit. Kotor, ett världsarv, liknar Dubrovnik men är hälften så stort och saknar busslaster med blåhåriga turister. visit-montenegro.com

7. Kalabrien

Den italienska tåspetsen Kalabrien är en överraskning. Tre bergskedjor, alla med sin unika flora och fauna. Från karga berg till djupaste granskog. Du kryssar mellan abbesinska kyrkor och ’Ndranghetas, den kalabriska maffian. Men oroa dig inte, mest går du mellan goda restauranger och caféer. Det som slår dig är hur ”oturistiskt” området är.
italiantourism.com

8. Sardinien

Europas tuffaste led heter Selvaggio Blu och ligger på Sardinien. ”Det vilda blå” är ett veckolångt äventyr på en klippvägg mitt emellan himmel och hav. Vissa etapper är bara sju kilometer långa, men tar ändå hela dagen. Klättring och långa firningar från överhängande klippor tar tid. Selvaggio Blu är för dem som orkar kämpa, kan klättra och inte har svindel. Gå från Santa Maria Navaresse till Cala Luna. Gå med vänner som kan, eller med bergsguiden Per Ås.
peras.se

Läs mer