Köpstopp gör valen enklare

Caminos nya medarbetarare Malin Aghed och hennes familj har av olika anledningar utmanat sin egen ekonomi 2016. Går det att avstå konsumtion och ändå vara en del av samhället? Nu får du som är Caminoläsare lära känna Ukulelefamiljen: en vanligt ovanlig Göteborgsfamilj med köpstopp.
Dela artikeln

Nytt jobb vid 40 kan vara kul, särskilt ett jobb som innehåller samhällspåverkan, kultur, kreativitet, frihet och struktur. Men att vara 40, skaffa nytt jobb och samtidigt gå ner i lön är tydligen väldigt ovanligt. Det är just då som lönen förväntas gå upp och semesterdagarna bli fler. Många säger att det är insidan som räknas och att det är viktigare att trivas än att vara rik. Ändå döms hundar efter håren och vi stressar nu för att kunna ta det lugnt senare.

Det nya jobbet med en avsevärd nedgång i lön orsakade en hel del huvudskakande från omgivningen. Men vännerna, de som är min familj, förstod. Ukulelefamiljen är egentligen inte särskilt annorlunda eller reaktionärt normbrytande. Vi är en familj som vill trivas och skratta, ha bra diskussioner med barnen och helst fred på jorden, vi vill bidra, dansa, äta upp goda grejer, lära oss nytt ibland och lata oss ibland. Vi vill ha en stuga i skogen och tid att umgås. Namnet Ukulelefamiljen hittade personalen på Kolmården på då vi spelade sånger med ukuleleackompanjemang lite varstans. Inget muntrar upp (eller irriterar) ungarna så mycket som när de till synes vuxna musiktramsar.

Nej, vi är inte ihop. Vi bor inte ens ihop – men vi delar både vardag och fest. Kärnfamiljen består av vännerna Matilda, Magnus och Malin med sammanlagt fem barn mellan 8 och 25 år. Efter sex år i denna konstellation ser sig barnen som bonuskusiner. Vi hjälps åt, äter makaroner, gläds, grälar och gråter, diskuterar och växer. Hangarounds finns också och det finns alltid plats för fler.

Just ja, det nya jobbet. Hur skulle lönen räcka till? Vi inventerade vad vi redan ägde då ordet köpstopp kom in i bilden. Låna istället för att köpa? Hur många skruvdragare behövs i en trappuppgång? Är stearinljus lyx? Gäller samma regler för alla? Köpstoppets konsekvenser är många. Den ekologiska hållbarhetsaspekten gör de ekonomiska valen enklare. Hellre en kopp Fairtrademärkt kaffe än flera orättvistillverkade. Hellre cykel och promenad än bil. Presenter tillverkas, uppfinns och upplevs. Köpstoppet sätter press på prioriteringarna och vi vill göra genomtänkta val medan vi har roligt.

I Camino nr 43 får du träningsidéer från Magnus och Simon. I nr 44 ska vi berätta mer om normer och bemötande. Tills dess: följ oss på Facebooksidan Ukulelefamiljens köpstoppsår 2016. Bli hangaround du också!

Malin Aghed (som alltså fick nytt jobb på Camino)

Läs mer: