Gingerbug

Dela artikeln

10 cm ingefära
2,5 dl vatten
0,75 dl strösocker

1 Skölj ingefäran och riv ca 1 msk av den (med skal!) på rivjärn. Spara resten av ingefäran i kylskåp. Lägg rivet i en liten burk och häll i 0,5 dl vatten och 1 msk socker. Rör om och täck burken med luftigt tyg och fäst med ett gummiband..

2 Låt stå i rumstemperatur ett dygn.

3 Upprepa proceduren och tillsätt ytterligare ingefära, vatten och socker i fyra dagar till och var noga med att röra ordentligt vid varje tillfälle. På dag fem ska kulturen börja bubbla friskt och ”frasa” när du rör i den. Det kan dofta svagt av jäst.

4 Förvara kulturen i en burk med lock i kylskåp.

Fermentera med gingerbug

1 Sila av 2 msk av kulturen.

2 Blanda kulturen med 1 liter valfri juice i en petflaska och skruva på korken. Låt flaskan fermentera i rumstemperatur i ½–2 dygn. Känn på flaskan efter 12 timmar, om flaskan fortfarande känns mjuk ska den fermentera längre. Om flaskan inte ger efter för tryck har kolsyra bildats och fermenteringen är klar. Drick direkt eller förvara i kylskåp.

Tips! När du vill göra dryck på kulturen kan du ta direkt från kylen. Eller om du har tid, ta ut den och ”mata” med lite ingefära, socker och vatten och låt stå 1 dygn innan du använder den. Då vet du att den är pigg.

Gingerbugen kan förvaras i kylskåp i försluten burk i max en månad. Fermenteringen fortsätter i kylen, om än i långsam takt, och så småningom blir den överjäst och doftar inte längre friskt. Om doften påminner om suröl är det dags för gingerbugen att tacka för sig och du får börja om på ny kula. Gingerbugen är dryg, den räcker till att fermentera flera liter dryck.

! Recepten kommer från boken Fermentera av Jenny Neikell