Kombucha

Dela artikeln

3+6 dl vatten
2 påsar svart eller grönt te 0,75 dl strösocker
1 dl färdig kombuchadryck (brukar följa med när man köper scoby)
1 ”scoby”

1 Ta fram en stor glasburk, minst 1,5 liter. Koka upp 3 dl vatten. Häll vattnet i burken och tillsätt tepåsarna. Låt teet dra i minst 10 minuter.

2 Ta ut tepåsarna och häll i sockret och rör om så det löser sig. Fyll på med 6 dl kallt vatten. Kontrollera att teet håller max 25°C och häll sedan i den färdiga kombuchadrycken och lägg i scobyn.

3 Täck burken med ett tygstycke eller en handduk och fäst med ett gummiband så inga flugor eller skräp kan komma in. Ställ burken i rumstemperatur. Den får inte stå i direkt solljus.

4 Låt kombuchan fermentera i 1–2 veckor. Smaka på drycken då och då och avbryt fermenteringen när smaken är bra. Ju längre drycken får stå, desto mer vinägersyrlig blir den.

5 Ta bort scobyn och den ”baby” som eventuellt har bildats på ytan men spara båda, se tips nedan.

6 Sila kombuchan och kyl den innan servering.

7 Kombucha kan förvaras i en flaska i kylskåpet i flera veckor .

Tips! Scobyn kan användas direkt för att göra en ny omgång kombucha, eller förvaras i några deciliter färdig dryck i en burk i kylen till nästa användningstillfälle. Tänk på att alltid spara lite kombucha till nästa gång. Spara även babyn, i samma burk som scobyn går bra.

! Recepten kommer från boken Fermentera av Jenny Neikell

! Kombucha har blivit en kändis-favorit och säljs numera färdig i många eko- eller hälsokostaffärer. Ett bra sätt att lära känna smaken.