Så slipper du bli gruppens dåliga samvete

Civilkurageforskaren och författaren Brian Palmer tipsar om hur du kan undvika att bli gruppens dåliga samvete – något som lätt händer om du är engagerad i världsförbättringsfrågor. Läs Brians råd för att kunna fortsätta ditt engagemang, sprida det vidare och samtidigt vara en välkommen gäst på vännernas fester.
Dela artikeln

Brian tipsar

– Det är en utmaning att hitta former och berättelser som gör att människor engagerar sig och agerar istället för att stänga av. Som vanligt handlar mycket om att personifiera situationer och händelseförlopp, att göra en berättelse nära och mänsklig, att skapa möten. Här kommer mina bästa tips för att lyckas undvika den kontraproduktiva godhetsstämpeln och att bli gruppens oönskade ”dåliga samvete”.

  1. Gå långsamt fram med dina närmsta. Låt förändring ta tid. Till och med Gandhi tyckte att det är lättare att prata på stora offentliga platser än i byn där vi föddes.
  2. Vädja inte till etiska ställningstaganden utan försök väcka det praktiska självintresset. Säg hellre ”Ditt affärsnätverk blir större om du också har vänner från andra länder” än att det är omoraliskt att vara rasist.
  3. Använd humor när det är möjligt. Att visa självinsikt och att våga skratta åt egna misstag gör fokusfrågan mindre farlig.
  4. Först och sist: berätta och lyssna på andras berättelser. Var specifik och använd mycket detaljer. Låt människor lära känna varandra.

Förebilder

– Vid tillfällen då du känner dig ensam i ditt engagemang är det bra att veta vilka dina förebilder är. Här har jag listat några energigivande personer som jag gärna tänker på i situationer då jag behöver styrka och inspiration.

Sophie Scholl
född 1921, död (avrättad) 1943. Tysk student och motståndskämpe under andra världskriget.

Ralph Nader
född 1934. Amerikansk politisk aktivist, författare och advokat. Känd för sitt engagemang för miljöfrågor, konsumentskyddslagar och demokratifrågor.

Rosa Parks
född 1913, död 24 oktober 2005. Afroamerikansk medborgarrättskämpe som 1955 utlöste Bussbojkotten i Montgomery genom att vägra lämna sin sittplats i en buss till en vit man.

Malala Yousafzai (ملالہ یوسف زئی)
född 1997. Pakistansk utbildnings- och kvinnorättsaktivist, utsatt för mordförsök av talibaner. Mottagare av Nobels fredspris 2014.

Simone Weil
född 1909, död 1943. Fransk filosof, mystiker och politisk aktivist. Känd bl a för sina skrifter om sociala orättvisor och arbetsreformer.

Läs mer: