Destination: Paris

Om du letar efter en stad där du kan ta dig vart du vill till fots eller med andra miljövänliga färdmedel är Paris staden för dig. Cykelkärror, hyrcyklar och inlines gör det helt onödigt att gå vilse i Metron. I Paris möter romantik, historia och konst lyx, mode och nya idéer.
Dela artikeln

Konst

Ett besök på Musée d’Orsay är väl värt sitt inträde. Både inomhus- och utomhusmiljön bjuder på en blandning av nytt och gammalt. Muséet är inhyst i en gammal järnvägsstation, Gare d’Orsay, och här kan du betrakta bland annat Monet, Renoir, Degas, Cézanne och Van Gogh. Genom den gigantiska klockan längst upp ser du halva Paris med Sacre Coeur på sin höjd i mitten. Adressen är 1 Rue de la Légion d’Honneur, och efter en promenad längs Seine är Musée d’Orsay ett självklart stopp. Hit går det också utmärkt att ta sig via flodbåt.

Shopping

En del gillar de stora modehusen i centrum, där en kan gå längs Avenue des Champs-Elysées hela vägen upp till Triumfbågen med glamour till både höger och vänster. Men missa inte ett besök på någon av Paris alla marknader, stora som små. De är öppna de flesta dagar i veckan och du kan hitta fynd av alla de slag till vrakpris. Det gäller bara att lämna huvudgatorna och gå lite längre in. Marché Jules Vallès är ett exempel på en plats där nyfikenhet kan leda till spännande upptäckter, med eller utan patina.

Mat

Det parisiska köket är välkänt och hyllat sedan länge. Men är en inte sugen på traditionella delikatesser som sniglar och grodlår eller att sitta vid en rutig duk i Montmartre är det ett tips att stanna vid valfritt rullande minicafé. Här blandas ofta goda råvaror med försäljare som förstår att det är möjligt att älska Paris utan att tala franska. Vill en ha uppdaterade tips om vad som händer i staden är dessa matkärror bra platser att fråga på. Eftersom både infödda Parisare och besökande gärna tar en kaffe på detta sätt kan det innebära nya kontakter att våga välja en utomhuslunch då och då.

Till Paris tar du tåget direkt från Stockholm eller också via Köpenhamn. Det tar ett dygn och är en härlig resa genom Europa. Biljetter kostar inte mer än en tusenlapp tur och retur om du är ute i god tid.