Kortare arbetstid gav ökad lönsamhet

Suget efter kortare arbetstid är stort, men det är svårt att gå emot normen på egen hand. På tandkliniken Vasa Viktoria har de anställda ett avtal som resulterat i 6,5-timmarsdagar. Och en oväntad bieffekt blev ökad lönsamhet.
Dela artikeln

Det viner så det skär i öronen, som när någon drar en kniv över porslin. Det är borrljudet som de flesta känner igen från tandläkaren. Vi är på besök hos kliniken Vasa Viktoria tandvård i Göteborg. I mellanrummen, när den välkända ljudmattan tystnar, hörs ljumna röster mellan tandläkare och tandsköterskor. Tandläkaren rör sig mellan de två behandlingsrummen, båda med patient i. Tempot är högt men känns inte hetsigt.
– Man får vara på tårna. Det blir också bra för patienterna. Ingen vill sitta i stolen och gapa för länge. De blir nöjdare ju snabbare det går, säger Olof Ekdahl.

Olof är tandläkare och driver kliniken som skiljer sig från många andra genom att i praktiken ha infört 6,5-timmars arbetsdagar, något han är väldigt nöjd med.
– Ja, man ger järnet när man är här. Det är så pass kort arbetsdag. Vi har roligt tillsammans. När jag jobbade 8-timmarsdagar var det mycket ”stop and go”. Man hade mycket energi i början av dagen, sedan blev man trött, gick och fikade, åt lite wienerbröd, fick ”sugar high” och sen en dipp igen.

"Jag vill aldrig jobba 40-timmarsvecka mer"

Nu kör de järnet i några effektiva timmar och sedan helt plötsligt är dagen slut.
– Jag vill aldrig jobba 40-timmarsvecka mer. Jag är för bekväm av mig. Jag blir skittrött om jag ska jobba 8 timmar kliniskt, med patienter, säger Olof.

Kliniken har infört tvåskift. Det första sträcker sig på pappret mellan kl 7 och kl 14, men kl 12:50 slutar det skiftet att ta emot patienter så efter en överlämning på 10-15 minuter till nästa team är det möjligt att gå hem om man inte har någon administration att göra. Det andra passet är officiellt mellan kl 12 och 19. På pappret är arbetsdagen 7 timmar, med en timmes flextid, vilket i praktiken har inneburit en arbetsdag på vardagarna på 6,5 timmar för de flesta anställda. Därtill jobbar de ett fyratimmarspass en lördag i månaden, för vilken de kompenseras med en ledig fredag i månaden. Genomsnittsarbetsveckan blir därmed ungefär 34 timmar på pappret men 32 timmar i praktiken. Tandsköterskan Johanna Elmersson trivs bra med systemet.
– Arbetstiden känns jättebra. Man ger och tar i flexen, någon gång stannar man kvar en liten stund extra och ibland går man tidigt. Det känns jättelyxigt att ha en stor del av dagen kvar när jag jobbar det tidiga passet. När jag jobbade inom handel var dagen slut när jag slutade. Nu behöver man inte stressa så mycket, skynda sig hem för att hämta på dagis till exempel. Det känns jätteskönt, berättar hon.

Johanna, som tidigare arbetat bland annat i klädbutiker, valde att studera vidare mycket på grund av de krävande arbetstiderna i den branschen.
– I handeln var det helt andra tider, senare kvällar och längre dagar, ibland 8 till 8! Hela vardagen bara försvann…
– Så när Olof presenterade hur arbetstiderna såg ut här så tänkte jag wow! Möjligheten att hinna med mer än att arbeta känns jätteskön. Det är hemskt att barn behöver vara på dagis så långa dagar. Om du arbetar en 8-timmarsdag med lite pendling så kan barnen behöva vara där i 10 timmar.

– Jag har tid att gå att träna ibland och jag kan vara hemma med min son längre på förmiddagarna när jag jobbar det sena passet.
Det går undan när vi är på plats, personalen rör sig kvickt mellan rummen och pratar med vandra och patienterna medan de förbereder något kommande moment. Det ser ut att vara ett väloljat maskineri.
- Vi är en tandläkare på två rum och två sköterskor. Då blir det ett högre tempo. Men jag gillar när det är många bollar i luften och ett högt tempo, beskriver Johanna Elmersson.

- Som tandläkare och ägare har jag lite mer administration men det funkar ändå hur bra som helst, säger Olof. Jag har mycket mer fritid nu. På min tidigare arbetsplats jobbade jag 8 till 17. Då gick jag upp kl 6:30 och var hemma strax efter 18. Då var ju dagen slut i princip. Det var ekorrhjulet…
Även tandsköterskan Charon Söderström är nöjd med upplägget.
- De korta arbetsdagarna gör att man kan få ut mer av dagen. Jag använder tiden till att driva ett företag vid sidan om, berättar hon.
Det var den tidigare ägaren av kliniken som var initiativtagare till den förkortade arbetstiden. Han, som också arbetade där som tandläkare, ville ha mer fritid i slutet av sitt arbetsliv. Det var ett livsval som de anställda ställde sig bakom. Olof medger att det var tur att det fanns på plats när han tog över, eftersom ett sådant beslut kan vara väl djärvt att ta rent ekonomiskt.

– Om inte han hade gjort den här förändringen innan jag tog över hade jag nog varit väldigt rädd för att genomföra den. Hur skulle det bli med lönsamheten? Kan vi verkligen producera lika mycket på kortare tid?
Men det visade sig vara ett lyckodrag för ekonomin. Både timintäkten och den totala omsättningen ökade som följd av arbetstidsförkortningen tillsammans med införandet av tvåskift. Nu nyttjas både lokaler och maskiner mer effektivt. De ljusa men ganska små lokalerna ligger i ett äldre hus där lägenheter och affärslokaler samsas. Dessutom attraheras en bredare kundgrupp eftersom alla inte behöver gå från jobbet för att gå till tandläkaren - kliniken har öppet till 19 på vardagar och till klockan 13 på lördagar.
– Det går bra för kliniken, berättar Olof nöjt.
Jag undrar om han skulle rekommendera arbetstidsförkortning till andra företagare med anställda.
- Jag tycker det är jäkligt bra, bara man fattar att man behöver ha ett högt arbetstempo när man är här.
Nu är det trots allt så att de som jag intervjuat inte fått ta ställning till införandet av arbetstidsförkortningen. Så om de fick välja, skulle de välja högre lön mot mer timmar?
– Nej, jag är nöjd som det är. Allt handlar inte om pengar. Tiden är värdefull, säger Johanna och får medhåll från sin kollega Charon:
– Nej, jag trivs jättebra.

4 andra arbetsplatser med arbetstidsförkortning

Toyota Mölndal
Verkstaden införde 2-skift och 6 timmars arbetsdag år 2002 för att möjliggöra längre öppettider, nöjdare kunder och anställda. Införandet beskrivs som en succé.

Svartedalens äldreboende
Ett politiskt pilotprojekt med 6 timmars arbetsdag som är under utvärdering. De borgerliga partierna i stadsdelen ville lägga ner projektet i förtid. Kritiker menar att det var på grund av att projektet fick ”för goda” resultat.

Operationsavdelning på Mölndals sjukhus
Införde 6 timmars arbetsdag på personalens begäran. Resultatet bland annat fler operationer, högre patientnöjdhet och kortare köer.