Destination: Orust

Det är lätt att tro att skärgårdens öar hör sommaren till, men andra årstider bjuder på andra upplevelser. CNN rankade nyligen Bohuslän som ett av världens tio bästa vildmarksområden, och på vintern kan du njuta av stillhet och karga färgskalor.
Dela artikeln

Vandring och paddling

En 80 kilometer lång pilgrimsled tar dig till fots över hela Orust i form av en åtta. Leden har status europeisk kulturväg, är märkt med S:t Olav-märket och förbinder öns samtliga kyrkor med varandra. Under höst- och vintermånaderna är chansen stor att du får vara för dig själv på lederna, med tid att njuta av hav, insjö, skog och äng och tänka dina tankar klart. Kanske har du turen att få språka med lokalbefolkningen i någon hamn, hjälpa till att dra upp en båt eller dela en kopp kaffe och en god historia. Eller varför inte hyra en egen kajak? Med ordentliga kläder och medhavd matsäck kan en vinterpaddling bli årets minne.

sodrabohuslan.com, orustkajak.se

Mat

Att hitta någonstans att äta kan vara en utmaning. Under sommaren finns en mängd ekologiska gårdsbutiker, sovställen och restauranger, men många stänger på vintern. Vill en inte vandra eller paddla med matsäck i ryggsäcken men ändå njuta av skärgården under lågsäsong finns Nösund Havshotell. Anläggningen är Svanen-märkt, allt från den ekologiska maten och byggnationer till vatten- och avfallshantering, och har både ljusterapi och populära musikmiddagar. Från matsalen syns hav och sjöbodar, och faller badsuget på går det att doppa sig både inom- och utomhus. All konst är gjord av ägarinnan och väl värd att beskåda. Eget bröd och säsongsanpassad meny smakar gott efter en vinterpromenad, för både hjärta och smaklökar.

Boxviksvägen 3, Nösund nosundhavshotell.se

Traditionell julmarknad

Den andra advent ordnar föreningen Stocken och Studieförbundet Vuxenskolan en traditionell julmarknad på Tofta gård. 3-4 december är det öppet klockan 11-15, och till Tofta tar du dig med buss 371 från Varekil, dit Orust Express går från både Göteborg, Uddevalla och Stenungsund. Marknaden erbjuder lokalt hantverk som till exempel sjömansarbeten, olika produkter från fårgårdar och Orust-keramik. Här kan du hitta gårdsprodukter till både julbord, pynt och klappar, äta närproducerad korv och våfflor och lyssna på julmusik. Tofta har också sin egen loppis, en av de få vinteröppna loppisarna på ön. Hit kan du åka även när det inte är julmarknad.

Stockenvägen 25, Ellös toftagard.se

Transportinfo:

Med buss från Stenungsund, dit det tar 40 minuter med pendel från Göteborgs Central, tar du dig enkelt till förväntade platser och oväntade äventyr med buss. Kör du elbil är Orust i framkant när det gäller laddstationer. Längtar du till bilfria öar finns både Käringön och Gullholmen som du tar dig till från Orust alla dagar med linje 381 från Tuvevik.

Läs mer: