Grodda - en växande trend

Om du vill fortsätta odla ända in i vintermörkret - börja grodda! Lina Wallentinsson har skrivit boken Groddar, skott och mikrogrönt som uppmuntrar dig till att börja grodda direkt. Allt du behöver är ett durkslag.
Dela artikeln

Varför ville du göra en bok om groddar och skott?
– För att det är fantastiskt att till exempel linser, ärter, bovete och quinoa kan blir till krispiga groddar och slingriga skott på bara några dagar. Med boken vill jag också visa att det kan bli "riktig mat", inte bara sallad. Groddar är super i veggobiffar, falafel, wok, att baka bröd på och mycket mer.

Hur nyttigt är det egentligen? Det är inte så mycket man får i sig totalt.
– Om man väl börjar grodda hemma så får man ofta i sig en hel del. Då är det lätt att slänga en näve i woken, i salladen, på mackan, mixa ner i en smoothie och så vidare. Och nyttigt är det utan tvekan. Alla frön är redan från start små näringsbomber fulla med proteiner, fibrer och mineraler. När fröet blötläggs och groddas väcks “sovande” enzymer till liv som sätter igång livsprocessen.

Är det nyttigare att grodda än att äta fröna råa? Vad är fördelen med att låta dem gro?
– Ja, det är nyttigare. Alla torra frön håller hårt om sin näring genom starka bindningar. Blötläggningen och groddningen gör att fröet släpper på bindningarna och mineralerna blir mer tillgängliga för oss att ta upp. Dessutom gör groddningen så att antioxidanterna ökar i mängd. C-vitamin till och med nybildas – de flesta frön innehåller inte vitaminet alls från början, men under groddningen bildas C-vitamin.

Hur är intresset för att grodda i Sverige?
– Det finns ett spirande intresse. Och trenden ligger rätt i tiden med tanke på att vi behöver bli mer klimatsnälla. Att lagra och frakta torkade frön till butiker är miljösmart. Väl hemma är vatten det enda som krävs för att ”odla sin egen mat. Det är inte närodlat, det är härodlat.

Vilken är din favorit att grodda?
– Gula ärter är så goda med sin sötnötiga smak. Och otroligt billiga! Man tänker ju mest på ärtsoppa när man ser ett paket torra gula ärter, och visst kan de bli ärtsoppa (om man groddar dem går det mycket fortare att koka soppan, och dessutom blir näringen mer tillgänglig genom groddningen), men de kan bli så himla mycket mer. jättebra till falafel och veggobiffar. Och odlar man groddarna vidare så blir de till slingriga, gröna ärtskott.

Om man vill börja, vad är lätt att börja med?
– Mungbönor! De är snabba och enkla att grodda. Och mångsidiga. Tar du dem efter två dagar är de knubbiga, matiga groddarna supergoda i en wok eller bara frästa med lite soja. Väntar du två dagar till har svansarna blivit till ett virrvarr av krispighet, perfekt i en sallad!

Vad behövs för utrustning?
– Ett durkslag är allt som behövs. Det är supersmidigt att ha groddarna i durkslaget över en bunke precis vid diskhon. Arbetsinsatsen består av att skölja två, tre gånger om dagen. En stor glasburk är annars en klassiker som funkar fint.

Läs mer