Video från Caminos Framtidsdag 2017

Årets viktigaste konferens hade temat ”Håller vi?" Barkar världen åt helt fel håll? Hur ska vi orka handskas med vår nya världsbild? Caminos stora hållbarhetsdag blev Caminos Framtidsdag och arrangerades med ArkDes och Hållbar Stad. Dagen spelades in av UR Samtiden och sändes i Kunskapskanalen den 17 april.

Caminos Framtidsdag ägde rum den 7 mars 2017 på ArkDes, Skeppsholmen, Stockholm. Den sändes den 17 april i Kunskapskanalen (repris ej schemalagd i skrivande stund).​

Tema för årets konferens var "Håller vi?" och berörde frågeställningar som: “Håller jorden, våra resurser och vi människor, Är världen på väg år rätt eller fel håll. Vem ska vi tro på? Dagen belyste de största hållbarhetsutmaningarna liksom de hetaste och mest hoppfulla lösningarna för framtiden som vi ser just nu.

​​Framtidsdagen riktar sig till dig som är en framtids- och hållbarhetsintresserad aktör inom näringsliv akademi, offentlig sektor, ideell organisation eller folkrörelse.

Program

Håller världen efter Trump?
Omvärldsanalys om hur det världspolitiska läget påverkar hållbarhetsarbetet i Sverige och världen.
Mats Karlsson, Direktör Utrikespolitiska institutet

Hållbart i Filterbubblan
Internet och sociala medier styr i allt större utsträckning vilka nyheter vi nås av och inte. Vad gör detta med oss, hur påverkar det vårt handlande och de val vi gör i våra verksamheter, och vad bör göras för att hantera dem?
Per Grankvist, CSR i praktiken, författare till “En värld av Filterbubblor”
Tina Sayed Nestius, projektledare Rättviseförmedlingen, författare till boken #blidigitaltsmart
Malin Ekman, expert på mediefrågor, Svenska Dagbladet
Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms Universtitet
Jenni Sargent, First Draws News (videointervju)
Moderator: Ingemar Tigerberg, Camino

Sveriges strategi för hållbar konsumtion
Regeringen har fått en del internationell uppmärksamhet för sin skattestyrning mot en mer hållbar konsumtion, men hur blir det egentligen med flyget och biffen? Hör ansvarige minister Per Bolund berätta om regeringens strategi för hållbar konsumtion.
Per Bolund, konsument- och finansmarknadsminister (MP).
Moderator: Ingemar Tigerberg

Trump är klimatets räddning!
Han var i USA de fyra veckorna före Trumps installation och är övertygad om att Trump kan rädda klimatet, stärka engagemanget i din organisation och förstärka affärsmässigheten i din hållbara omställning
Mattias Goldmann, VD Fores

Hållbarhetstrenderna som hjälper oss och planeten att hålla ihop
I 10 år har Camino bevakat de senaste trenderna inom hållbarhetsområdet och spridit hoppingivande berättelser och ideér för framtiden. Här presenterar vi de trender som vi tror mest på just nu.
Caroline Petersson och Johanna Stål, Camino

Vi är här och engagerar oss
Ibland måste det bli sämre innan det bli bättre. Just nu mobiliserar nya nätverk människor som vill se en annan inriktning för framtiden snabbare än någonsin. Möt aktivister från några av de hetaste rörelserna. Dessutom får du träffa gruppchefen för ett hem för ensamkommande som var för engagerad för att stanna kvar på sitt vanliga jobb.
Mina Dennert, grundare av Facecbook-gruppen #jagärhär
Matilda Brinck Larsen, Huvudansvarig och tränare av det omskrivna fotbollslaget Lag C och grundare av Agape
Moderator: Malin Aghed

Så håller vi ihop
Omvärldsoro, informationsöverflöd och prestationskrav på både jobb och fritiden får allt fler att drabbas av stress, oro och ångest. Kan hjärnforskning, bättre mat och nya arbetsmetoder hjälpa oss att hitta tillbaka till oss själva?
Christina Andersson, doktorand vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, aktuell med boken Compassioneffekten
Henrik Ennart, journalist på Svenska Dagbladet med fokus på hälsa, medicin och mat.
Matilda Unge, Senior Grön Affärsutvecklare, Skanska
Moderator: Johanna Stål

Mer om deltagarna i årets program

Per Bolund, konsument- och finansmarknadsminister (mp) och bland annat ansvarig för Sveriges interantionellt uppmärksammande skatteregler för att gynna reparationer istället för att trasiga saker slängs.

Christina Andersson, doktorand vid Institutionen för klinisk neurovetenskap och aktuell med boken Compassioneffekten

Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores och utsedd till mäktigast i Hållbarhetssverige 2016.

Mina Dennert, journalist och grundare av Facebook-gruppen "#jagärhär" som på mindre än ett år fått nästan 60 000 följare.

Mats Karlsson, Direktör för Utrikespolitiska insitutet (UI), med över 30 års erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete, globalt ledarskap och regionalt integrationsarbete från bland annat Världsbanken och FN.

Malin Ekman, Svenska Dagbladets expert på mediefrågor. Skriver analyser, nyheter och kolumner i SvD Näringsliv och intervjuer och reportage i SvD Kultur.

​Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms Universtitet där han bland annat forskat om sociala medier, filterbubblor och dess konsekvenser på medier och samhälle.

​Jenni Sargent, (på videolänk), Managing Director på First Draft News, en icke-vinstdriven sammanslutning som bland annat Facebook och Youtube har börjat arbeta med för att få bort fejknyheter ur flödet.

Per Grankvist, samtidsanalytiker, skribent och föreläsare. Grundaren av CSR i praktiken har skrivit boken Lögnarna om vårt digitala beteende och nyligen tilläggsessän En värld av Filterbubblor.

Tina Sayed Nestius, projektledare på Rättviseförmedlingen och författare till boken #blidigitaltsmart. Har drivit egen kommunikationsbyrå med fokus på att hjälpa organisationer att bli bättre på bl.a. sociala medier.

Henrik Ennart, journalist på Svenska Dagbladet med fokus på hälsa, medicin och mat. Han är också författare till böckerna Åldrandets gåta, Den blå maten och Döden i grytan.

Matilde Unge, Senior Grön Affärsutvecklare, Skanska

Ingemar Tigerberg, redaktör Camino

Johanna Stål, chefredaktör Camino

Caroline Petersson, marknadsansvarig Camino

Malin Aghed, föreläsare & reporter Camino

Arrangörer är Camino i samarbete med ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, och Hållbar stad, webbplatsen med inspiration och kunskap om hållbar stadsutveckling.