Att hålla i hårda tider

Det är hårda tider nu. En klimatförnekare har blivit president i USA, i Frankrike är det en stor risk att högerextremisten Marine Le Pen blir nästa president, i Sverige växer Sverigedemokraterna och behandlas allt mer som ett parti som alla andra.
Dela artikeln

LEDARE. Omvärlden kryper allt närmare, kriget i Syrien verkar aldrig ta slut och unga killar utvisas till Afghanistan med riskfyllda öden framför sig. Strömmarna av människor som är i behov av hjälp tar aldrig slut. Det blir allt fler som tigger på våra gator och allt större del av Sveriges befolkning som hamnar under fattigdomsgränsen. Köerna av människor som vill ha mat ringlar sig långa utanför kyrkorna och vi ser hur många av våra egna sjukhus inte längre kan garantera patientsäkerheten. Samtidigt säger Johan Rockström, professor vid Stockholm Resilience Center, att vi börjar närma oss punkten då vi inte längre kan “rädda klimatet”. För att inte tala om den biologiska mångfalden, vi är mitt uppe i den sjunde massutrotningen av arter i historien. Allt detta tynger oss, samtidigt som många av oss är stressade och utarbetade.

De flesta av oss vet att vi bor i ett av de länder i världen som har det bäst ekonomiskt, vi är en av de mest jämställda länderna och har ett rätt bra rykte internationellt. Vi har mycket att leva upp till och borde bidra så mycket – eftersom vi har så mycket. Men det är inte lätt att räcka till för alla som behöver oss, till allt som behöver vår energi. Även fast det kan kännas egoistiskt, så behöver vi ibland stanna upp – fokusera på vårt eget välmående och känna medkänsla med oss själva, för att sedan kunna göra det för andra. För om vi känner oss trygga ökar också vår förmåga att hjälpa andra. Kanske är det till och med så att engagemanget kan få oss att må bättre, att orka lite till?

Kanske kan engagemanget som Trump lyckas skapa med sin horribla politik ena krafterna som vill skapa en hållbar värld – och faktiskt lyckas få saker att hända?

I Camino kan du oftast läsa om människor som väljer andra vägar, berättelser som inspirerar och lösningar för framtiden. I det här numret har vi valt att titta lite närmare på det som får oss att klara av att leva och kämpa vidare för att göra världen bättre. Vi lär oss om compassion och översvämmade hjärnor, om vänskap, engagemang och körsångens betydelse för vårt välmående. Vi tittar på vad filterbubblorna skapar för samhälle och vad som görs för att stoppa det. Dessutom har vi träffat Magnus Carlson som berättar om sitt engagemang för haven och hur han klarar av att ha ett gott samvete. Och Bodil Jönsson, som svarar på frågor från flera av er läsare om tid och stress. Och när vi lagt de sista bitarna till det här numret på plats så börjar vi planera för nästa nummer och vårt tioårsjubileum. Missa inte det!