Karoline Jönsson är inte helt grön i köket

Karoline Jönsson gjorde sig ett namn när hon var en av programledarna i det omtalade vegetariska tv-programmet Vegorätt. I sin nya bok Det goda gröna vill hon slå ytterligare ett slag för den goda, gröna maten.
Dela artikeln

Hallå där!
Karoline Jönsson, vegetarisk matguru

Du flyttade ensam ut till ett stort hus på landet som 23- åring, hur var det?
– Jag tänkte inte så jättemycket på det. Mitt bostadskontrakt hade gått ut och jag hade inget nytt, och så har vi det här huset som tillhör familjen men det stod tomt, så jag flyttade dit. Sedan blev jag kvar och åren gick. Det är klart att jag längtar till staden ibland, när jag bodde i staden längtade jag till landet ibland, får jag välja vinner landet.

Vad är tanken med boken Det goda gröna?
– Dels är det en bok som driver frågan om vegetarisk mat framåt. En bok i den nya gröna vågen. Jag brinner för djurrätt och miljöfrågor. Samtidigt har boken en tydlig odlingsvinkel och försöker rota lite kring råvarorna. Hur kan man lyfta upp råvarorna? Hur kan vi hitta tillbaka till rötterna? Boken är positiv och glad och vill inspirera till att inte vi inte ska ha så många krav på oss. I odlingsvärlden finns det ofta så mycket krav och många måsten, jag tycker det viktiga är att komma igång och våga prova. Sätt igång bara!

Ser du ett ökat intresse för rena råvaror och vegetariskt?
– Jag har jobbat med vegetarisk mat i fem år och det senaste året har det verkligen exploderat. Utvecklingen går snabbare och snabbare. Vi vet så mycket idag och det är svårt att blunda för den påverkan vår mat har på miljön och på andra människor. Vi har haft en omställnings-tid för att “prova på” vegetariskt i många år, nu slår det igenom på riktigt.

Du medverkade i Svt-programmet Vegorätt för ett år sedan, vad har det inneburit för dig?
– Det var bara en del av allt som jag gör, men självklart nådde jag ut till en större publik och en ny publik. Jag fick fler följare men framförallt blev jag mer etablerad i branschen och fick fler uppdrag. Nu har jag fullt upp.

Vad har du för tips till de som vill äta mer vegetariskt men som tycker det är svårt?
– Försök hitta några få recept som verkligen fungerar och kör på dem. Pasta är väldigt enkelt, soppor och grytor är också bra att börja med.